Home » D:News » Expoziţie cu peste 270 de medalii despre Napoleon, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Expoziţie cu peste 270 de medalii despre Napoleon, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei

Expoziţie cu peste 270 de medalii despre Napoleon, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei
Publicat: 16.06.2015
Peste 270 de medalii despre Napoleon, dar şi jetoane şi copii napoleoniene realizate din metal preţios şi comun, care au fost emise timp de patru decenii, între anii 1792-1832, vor fi expuse, în perioada 18 iunie - 4 octombrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca transmis marţi, expoziţia de medalii despre Napoleon este organizată cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la bătălia de la Waterloo.

„Organizată la împlinirea a 200 de ani de la celebra bătălie de la Waterloo (18 iunie 1815), încheiată cu înfrângerea dezastruoasă a armatelor franceze şi abdicarea lui Napoleon, expoziţia aduce în atenţia publicului colecţia MNIT de medalii napoleoniene. Colecţia, ale cărei baze au fost puse în anul 1842, a fost îmbogăţită ulterior prin strădaniile mai multor generaţii de colecţionari, iar acum va putea fi admirată, în premieră, în integralitatea sa. Cele peste 270 de medalii, jetoane şi copii napoleoniene din colecţie sunt realizate din metal preţios şi comun, fiind emise timp de patru decenii, între anii 1792-1832”, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii MNIT au subliniat că medaliile fac referire atât la evenimente militare, cât şi la cele politice, culturale sau sociale şi reprezintă „o incursiune captivantă într-o perioadă zbuciumată din istoria Europei, marcată decisiv de Napoleon, personalitate care a fascinat şi continuă să fascineze generaţie după generaţie”.

„Un exemplu ilustrativ îl reprezintă două dintre aceste medalii şi anume Medalia pentru gloria Armatei franceze şi Medalia pentru victoriile antinapoleoniene şi Congresul de la Viena. Luate împreună, datele conţinute pe aceste piese condensează întreaga istorie militară a continentului nostru în anii Revoluţiei şi Imperiului (1792-1814), victoriile unei părţi fiind în acelaşi timp înfrângerile celeilalte”, se mai arată în comunicat.

Cele mai multe dintre medalii au fost emise în Franţa, dar există şi piese care provin din Prusia, Austria ori Anglia.

„Pentru Napoleon, medaliile au constituit un excelent mijloc de propagandă şi, de aceea, împăratul a sprijinit constant fondarea instituţiilor însărcinate cu emiterea lor, precum şi premierea gravorilor care au realizat, astfel, adevărate capodopere artistice”, se menţionează în comunicatul MNIT.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 18 iunie – 4 octombrie.

Sursă: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase