Home » D:News » În urmă cu 16 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

În urmă cu 16 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte

În urmă cu 16 ani, NASA începea să caute viaţă pe Marte
Roverul Curiosity al NASA. Sursa foto: NASA
Publicat: 04.08.2023
Pe 4 august 2007, NASA a lansat sonda Phoenix, pentru a căuta semne de viaţă pe Marte.

Phoenix a fost concepută pentru a examina istoria permafrostului marţian, analizând modul în care apa lichidă a modificat componenţa chimică şi mineralele din sol. Instrumentele sale au capacitatea de a determina dacă mediul polar marţian este o zonă ce poate fi locuită de microorganisme primitive.

 

Sonda, cu o lăţime de 5 metri şi o lungime de 1,52 metri, este echipată cu un braţ robotizat cu o lungime de 2,34 metri care a săpat solul pentru a ajunge la crusta de gheaţă. Phoenix a trebuit să îndure temperaturi care variază între minus 73 şi minus 33 de grade Celsius.

Misiunea de cercetare de la polul nord al planetei Marte a debutat cu succes. Sonda Phoenix a pătruns cerul marţian de culoarea somonului în cursul zilei de 26 mai, aterizând pe solul îngheţat al polului nord.

Phoenix a devenit o staţie de cercetare fixă, dupa o lungă călătorie care a durat 10 luni, timp în care sonda a străbptut o distanţă de peste 680 milioane de kilometri.

În vara lui 2008, Sonda spatiala Phoenix a scos la lumina primele dovezi ale existentei ghetii pe planeta Marte.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 4 august:

1792 – S–a născut poetul englez Percy Bysshe Shelley: “Crăiasa Mab”, “Revolta Islamului”, “Prometeu descătuşat”, “Apărarea poeziei” (d. 8 iulie 1822).

1857 – S-a născut istoricul şi teologul Augustin Bunea, membru al Academiei Române (d. 30 noiembrie 1909).

1859 – S-a născut scriitorul norvegian Knut Hamsum, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1920: “Rodul pământului”, “Cercul se strânge” (d. 19 februarie 1952).

1870 – S-a născut matematicianul Simion Sanielevici, membru de onoare al Academiei Române; a efectuat cercetări importante în domeniul ecuaţiilor diferenţiale (d. 12 august 1963).

1875 – A încetat din viaţă scriitorul danez Hans Christian Andersen: „Crăiasa zăpezilor”, „Mica sirenă”, „Hainele cele noi ale împăratului”, „Răţuşca cea urâtă” (n. 1805).

1900 – S-a născut Regina Mamă Elizabeth, mama Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. (d. 30 martie 2002)

1901 – S-a născut Louis Armstrong, trompetist şi cântăreţ de jazz, unul din exponenţii cei mai reprezentativi ai „Stilului New Orleans” în muzica de jazz executată în Chicago în jurul anilor 1920 – 1930 (d.6 iulie 1971).

1916 – A fost semnat, la Bucureşti, Tratatul de alianţă dintre România, pe de o parte, şi Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Italia, pe de altă parte, care prevedea, printre condiţiile intrării României în război de partea Antantei, şi satisfacerea dezideratului unirii cu ţara a teritoriilor româneşti anexate de Austro-Ungaria.

1953 – A murit Francisc Şirato, pictor, grafician şi critic de artă; a parte din „Grupul celor patru”, alături de Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Oscar Han.(n. 15 august 1877)

1972 – A murit Victor Anastasiu, medic şi psihofiziolog; a a dus contribuţii originale la dezvoltarea medicinii aeronautice; a înfiinţat în 1920, Centrul de medicină aeronautică, unul din primele de acest gen din lume (n. 5 octombrie 1886).

1994 – A fost lansată campania de informare la Programul de Privatizare prin Ofertă Publică.

1995 – Conducerea Armatei Române a participat, în Statele Unite ale Americii, la exerciţiul militar “Cooperative Nugget ’95”, organizat de Comandamentul Suprem Aliat al Atlanticului (SACLANT), prin Programul Parteneriatului pentru Pace.

1996 – Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a promulgat legea privind acordarea Clauzei naţiunii celei mai favorizate cu caracter permanent pentru România.

1997 – Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acordat României un împrumut de 75 milioane de dolari, destinat finanţării celei de–a doua etape a Programului de Dezvoltare a Utilităţilor Municipale.

1998 – La Cluj a fost înfiinţat primul Centru Regional de afaceri româno-francez.

1999 – Ministrul britanic al Apărării, George Robertson, a fost ales de către Consiliul permanent al Alianţei Nord-Atlantice pentru a-i succede lui Javier Solana în funcţia de secretar general al NATO.

2000 – Ferenc Madl, care a fost ales, la 6 iunie, în funcţia de preşedinte al Ungariei, şi-a preluat oficial responsabilităţile în fruntea statului ungar.

2000 – A încetat din viaţă criticul de teatru Victor Parhon (n. 1943).

2001 – Rusia a aderat la Convenţia europeană asupra spălării de bani a Consiliului Europei, prin depunerea instrumentelor de ratificare a acestui text la Consiliu.

2004 – Transferul autorităţii către un nou contingent de poliţişti militari români participanţi la operaţiunea “Antica Babilonia” a avut loc în câmpul din apropierea localităţii Nasiriya (Irak).

2007 – Camera Reprezentanţilor din Congresul american, dominată de reprezentanţii Partidului Democrat, a adoptat o lege care îi permită administraţiei Bush menţinerea controversatului program de spionaj intern.

2008 – Fostul lider al PNG Gorj, Nicolae Mischie, a fost exclus din partid, deoarece a adus prejudicii electorale acestuia, iar rezultatele la alegerile din 1 iunie au fost sub aşteptările celor care l-au acceptat în fruntea PNG Gorj.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase