Home » D:News » Cazul primului transplant de ”penis bionic” din lume generează controverse puternice

Cazul primului transplant de ”penis bionic” din lume generează controverse puternice

Cazul primului transplant de ”penis bionic” din lume generează controverse puternice
Publicat: 07.09.2015
Cazul unui bărbat în vârstă de 43 de ani din Marea Britanie, despre care tabloidele din această ţară au afirmat că ar fi primul pacient din lume care a beneficiat de un transplant de "penis bionic", a generat controverse în presa internaţională, informează huffingtonpost.com.

 Mohammed Abad, un bărbat din Edinburgh, a suportat de curând o intervenţie chirurgicală, iar numele lui a apărut în majoritatea tabloidelor britanice, care afirmau că Abad este primul pacient din lume care a primit un „penis bionic”. La puţin timp după aceea, experţii din Statele Unite au spus că Mohammed Abad a beneficiat de fapt de un implant penian – un dispozitiv relativ comun, folosit de regulă în tratarea bărbaţilor care suferă de disfuncţii erectile.

Mohammed Abad a fost lovit de un automobil la vârsta de şase ani şi, în urma accidentului, a suportat o intervenţie de extirpare a penisului şi a unuia dintre testicule, a dezvăluit tabloidul Daily Mail. Pe parcursul ultimilor ani, Abad a suportat numeroase intervenţii chirurgicale, ce vizau transplantul unui „penis înlocuitor”, care să fie capabil să devină erect prin simpla apăsare a unui buton.

Dispozitivul constă în două tuburi care sunt conectate la un „rezervor” de fluide şi la o pompă. Atunci când pacientul căruia i-a fost implantat acest dispozitiv apasă pe buton, pompa împinge fluidul din rezervor în tuburi, care se umflă, furnizând impresia unei erecţii. În cazul lui Abad, tuburile au fost acoperite cu o grefă de piele, prelevată de pe braţul său, a precizat Daily Mail.

Tabloidul The Sun a publicat la rândul său un articol, „în exclusivitate”, cu subtitlul „Un virgin abia aşteaptă să îşi folosească noul său penis bionic”.

Acelaşi tabloid britanic a dezvăluit cititorilor săi faptul că „penisul bionic” al lui Mohammed Abad are o lungime de 20 de centimetri şi că pacientul a suportat de-a lungul anilor o sută de intervenţii chirurgicale. Ultima dintre ele, care a inclus transplantul „penisului bionic”, a fost realizată la University College London.

The Sun a publicat şi câteva informaţii despre viaţa privată a pacientului, dezvăluind faptul că Mohammed Abad s-a căsătorit în urmă cu doi ani, fără să îi spună nimic soţiei sale despre „problema” medicală pe care o avea. Soţia lui a depus actele de divorţ în 2014.

Tabloidul The Mirror, care a relatat la rândul său acest caz, folosind sintagma „penis bionic” şi precizând lungimea de 20 de centimetri a acestuia, afirmă că Mohammed i-ar fi spus acel „secret” soţiei sale abia în noaptea nunţii. De asemenea, The Mirror descrie cu lux de amănunte noul dispozitiv şi afirmă că cele două butoane ale sale – de pornire şi oprire – au fost amplasate la nivelul testiculului pacientului.

Mohammed Abad, care lucrează ca agent de pază, a declarat după cea mai recentă operaţie: „Îi voi spune viitoarei mele partenere despre problema mea. Unele doamne ar putea să îşi dorească să încerce”.

Deşi presa britanică a folosit sintagma „penis bionic” pentru a descrie acel dispozitiv, Elizabeth Kavaler, medic urolog la Lenox Hill Hospital din New York, a declarat: „Nu este un «penis bionic». Este un implant penian. Noi, medicii, facem această operaţie tot timpul”.

Potrivit unui studiu realizat în acest an în Statele Unite pe un eşantion de peste 1,7 milioane de bărbaţi care sufereau de disfuncţii erectile şi care au utilizat asigurarea de sănătate Medicare, între 2001 şi 2010, peste 53.000 dintre ei au beneficiat de un implant penian, precizează huffingtonpost.com.

Implantul penian este folosit în cazul bărbaţilor cu disfuncţii erectile, inclusiv în cazul bărbaţilor care au suportat operaţii de extirpare a prostatei, în urma unui cancer de prostată, şi în cazul bărbaţilor care au suportat traume la nivelul pelvisului şi penisului, a precizat Elizabeth Kavaler.

Acest tip de implant poate să redea funcţia erectilă într-o anumită măsură. „Este, însă, un proces complet mecanic şi pacientul nu răspunde la stimularea sexuală”, a adăugat acelaşi medic american.

Implantul penian nu îl ajută pe pacient să ajungă la orgasm şi nici să ejaculeze şi nu modifică abilitatea acestuia de a resimţi senzaţiile sexuale, dacă acestea au dispărut în urma traumelor suferite. Dispozitivul ajută doar la obţinerea unei erecţii, iar acest fapt permite penetrarea în timpul actului sexual.

Mohammed Abad a spus că „obiectivul suprem” al său este acela de a avea copii, dar „acest lucru ar fi un miracol”, precizează The Sun.

Dar, spune Elizabeth Kavaler, deoarece dispozitivul nu contribuie la obţinerea ejaculării, el nu îi poate ajuta pe aceşti bărbaţi (care nu sunt capabili să ejaculeze) să le lase însărcinate pe partenerele lor de viaţă. Şi, chiar dacă unii dintre pacienţi şi-au păstrat funcţia de ejaculare, mulţi dintre ei nu mai dispun de suficienţi spermatozoizi viabili pentru a obţine o sarcină naturală în urma unui act sexual.

Bărbaţii care produc încă spermatozoizi viabili pot totuşi să aibă copii prin intermediul fertilizării in vitro.

Sursa: Mediafax

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase