Home » D:News » Rezultatele cercetătorilor de la Măgurele şi două universităţi mari din România, recunoscute la nivel mondial de cea mai mare editură ştiinţifică din lume

Rezultatele cercetătorilor de la Măgurele şi două universităţi mari din România, recunoscute la nivel mondial de cea mai mare editură ştiinţifică din lume

Publicat: 05.10.2015
Rezultatele cercetătorilor de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din Măgurele, şi de la Universităţile „Babeş-Bolyai”, din Cluj, şi Vest, din Timişoara, au fost recunoscute la nivel mondial de către Elsevier, cea mai mare editură ştiinţifică din lume

Trei instituţii academice şi trei jurnale ştiinţifice din România au fost nominalizate la Premiile Scopus, unul dintre cele mai importante evenimente de recunoaştere a cercetării din lume. Premiile Scopus sunt organizate de Elsevier pentru prima dată în România, în contextul creşterii performanţelor în domeniul cercetării din ultimii zece ani.

Elsevier, lider mondial în furnizarea de produse şi soluţii de informare pentru mediul ştiinţific, în colaborare cu cea de a treia Conferinţă pentru Acces la Literatură Ştiinţifică din România – Rolul infrastructurii informaţionale în dezvoltarea cunoaşterii şi inovării, a anunţat nominalizările pentru Scopus Awards România 2015, primul eveniment de recunoaştere globală a mediului ştiinţific din România.

„România a avut o creştere considerabilă în domeniul cercetării în ultimii zece ani. Aceste premii vor ajuta la continuarea dezvoltării mediului ştiinţific din România, care devine o ţară tot mai importantă pe harta cercetării din Europa Centrală şi de Est. Cercetătorii şi instituţiile academice româneşti au astfel o vizibilitate mult mai bună pe plan internaţional”, a declarat Cătălin Teoharie (foto), Country Development Manager la Elsevier pentru Europa de Sud-Est, potriuvit unui comunicat de presă remis Descoperă.

Premiile Scopus Awards sunt parte a unei iniţiative globale Elsevier de susţinere a cercetării şi de încurajare a inovaţiilor în toate disciplinele ştiinţifice. Acestea au fost create pentru a recunoaşte activitatea excepţională a instituţiilor academice şi a jurnalelor de profil din România. Nominalizările au fost făcute pentru două categorii:
1. Research Excellence Award
2. Journal Excellence Award

Nominalizările sunt rezultatul celor mai moderne metode de bibliometrie. Astfel, pentru a identifica candidaţii pentru „Journal Excellence Award” s-a folosit Source Normalized Impact per Paper (SNIP), iar selecţia pentru „Research Excellence Award” s-a bazat pe Field Weighted Citation Impact (FWCI). Elsevier a realizat această analiză folosind datele din cea mai mare bază de date de abstracte şi citări a literaturii academice peer-reviewed, Scopus.

Nominalizările pentru Scopus Awards România 2015 sunt:
Research Excellence Award
1. Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj
2. Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, din Măgurele
3. Universitatea de Vest din Timişoara

Journal Excellence Award
1. Balkan Journal of Geometry and its Applications
2. International Journal of Computers, Communication and Control
3. Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases

Peste 100 de invitaţi sunt aşteptaţi la ceremonia de decernare a premiilor, care va avea loc la Restaurantul Belvedere din Timişoara, unde vor fi anunţaţi câştigătorii.

Potrivit bazei de date Scopus, în România activează 50.000 de cercetători, care au publicat peste 75.000 de articole ştiinţifice în jurnalele de profil. Cele mai multe articole ştiinţifice sunt publicate în domeniile inginerie (20.000), fizică şi astronomie (12.000) şi medicină (11.000). Articole mai puţine sunt în domenii ca biochimie, genetică şi biologie moleculară (6.000), ştiinţe sociale (5.000) şi mediu (4.000). Analiza a fost făcută în perioada 2010-2015.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase