Home » D:News » Gruparea Stat Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmira, cunoscut sub numele de „Mireasa deşertului” şi vechi de 2.000 de ani – VIDEO

Gruparea Stat Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmira, cunoscut sub numele de „Mireasa deşertului” şi vechi de 2.000 de ani – VIDEO

Gruparea Stat Islamic a distrus Arcul de Triumf din Palmira, cunoscut sub numele de „Mireasa deşertului” şi vechi de 2.000 de ani – VIDEO
Publicat: 05.10.2015
Activiştii sirieni au anunţat duminică seara că militanţii grupării Stat Islamic au distrus Arcul de Triumf din oraşul antic Palmira, monument vechi de 2.000 de ani, informează agenţia Associated Press în pagina electronică.

Aruncarea în aer a acestui obiectiv face parte din campania condusă de aceşti militanţi de distrugere a monumentelor istorice aflate pe teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak.

Arcul de Triumf a fost unul dintre cele mai cunoscute monumente din Palmira, oraş cunoscut de sirieni sub numele de „Mireasa deşertului” care lega Imperiul Roman de Persia şi Orient, şi ocupat de gruparea SI în luna mai. Arcul era aşezat deasupra străzilor oraşului antic, renumite pentru colonadele lor.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a transmis că militanţii SI au aruncat în aer arcul, dar au lăsat colonadele în picioare.

Complexul antic al Palmirei, unde se află de asemenea rămăşiţele templelor dedicate zeilor şi zeiţelor, a fost atacat de gruparea SI. Extremiştii sunniţi impun o interpretare violentă a legilor islamice în cadrul unui „califat” autoproclamat, declarând că asemenea relicve promovează idolatria şi spunând că le distrug ca parte a procesului de eliminare a păgânismului. Cu toate acestea, se crede că ei vând antichităţile jefuite, obţinând sume importante de bani.

În ultimele săptămâni, militanţii SI au aruncat în aer două temple faimoase din Palmira, vechi de aproximativ 2.000 de ani şi au distrus trei morminte-turn.

Distrugerea artifactelor culturale de către gruparea Stat Islamic a stârnit indignare la nivel mondial şi a generat acuzaţii de crime de război. Militanţii islamişti au atacat de asemenea biserici, moschei şi muzee.

UNESCO a calificat distrugerea drept o „crimă intolerabilă împotriva civilizaţiei”.

Obiectivele de patrimoniu au fost deteriorate constant de când a început războiul în Siria. Oficiali ai Guvernului sirian au transferat în ultimii ani aproximativ 300.000 de artifacte în locuri sigure, inclusiv din zone controlate de gruparea SI.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase