Home » D:News » ”Părintele navetei spaţiale” a încetat din viaţă

”Părintele navetei spaţiale” a încetat din viaţă

Publicat: 19.10.2015
”Părintele navetei spaţiale” a încetat din viaţă
Unul dintre cei mai importanţi şefi din istoria NASA, George Mueller, "părintele navetei spaţiale", cel care a coordonat eforturile Agenţiei spaţiale americane în ceea ce priveşte misiunile Apollo, care i-au dus pe primii astronauţi pe Lună, a încetat din viaţă la vârsta de 97 de ani.

Decesul s-a produs la începutul săptămânii trecute, însă, NASA şi surse apropiate de familia lui Mueller l-au confirmat joi, 15 octombrie.

În calitate de administrator asociat al NASA, George Mueller a condus Biroul pentru zboruri spaţiale cu om la bord al agenţiei în perioada 1963 — 1969, calitate în care a coordonat primele misiuni Apollo. De asemenea, el a jucat un rol important în proiectarea şi construcţia primei staţii spaţiale americane şi a susţinut necesitatea trecerii la un sistem de transport în spaţiu reutilizabil, sistem materializat apoi sub forma flotilei americane de navete spaţiale.

„Problemele de management au fost cu siguranţă la fel de dificile precum cele tehnice”, declara Mueller într-un interviu acordat în 2011 revistei Air & Space pe tema primelor aselenizări.

Cu trei ani înainte ca Neil Armstrong şi Buzz Aldrin să facă primii paşi pe Lună, Mueller şi-a prezentat ideea unui laborator orbital construit cu piese şi tehnologie folosită în programul Apollo. Această schiţă, prezentată într-o şedinţă NASA în august 1966, a pus bazele viitoarei staţii spaţiale americane Skylab, potrivit Agerpres.

Creditat drept „părintele navetei spaţiale”, Mueller nu mai era la NASA în 1972 când s-a aprobat programul de construcţie a flotilei de navete care avea să asigure ani la rând transportul astronauţilor în spaţiu. El şi-a dat demisia de la NASA în 1969, la patru luni după prima aselenizare, considerând că odată cu primii paşi pe Lună s-a încheiat o eră şi urmează să se deschidă o alta pentru Agenţia spaţială americană.

„A fost un moment bun să plec şi să las pe altcineva să continue în faza următoare. Din punct de vedere practic, a trebuit să mă duc să câştig mai mulţi bani pentru familie”, declara el.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase