Home » D:News » China abrogă legea ”primului copil”. Decizia este una istorică

China abrogă legea ”primului copil”. Decizia este una istorică

China abrogă legea ”primului copil”. Decizia este una istorică
Publicat: 02.11.2015
Guvernul de la Beijing a anunţat abrogarea politicii „primului copil”. Conform acesteia, cuplurilor le era interzis să aibă mai mult de un moştenitor. Conform agenţiei chineze de presă Xinhua, familiile pot avea acum cel mult doi copii.

Această politică a fost iniţiată de conducerea Partidului Comunist Chinez, în anul 1979, cu scopul de a redresa economia ţării, sufocată de creşterea masivă a numărului populaţiei. Iniţiativa a fost văzută de către liderii de la acea vreme drept o mare realizare a Partidului, care reuşea să pătrundă, astfel, în intimitatea relaţiilor de familie. În realitate, politica s-a manifestat  printr-un control agresiv al naşterilor şi impunerea, în multe cazuri, a procedurilor de avort. O altă consecinţă a impunerii acestei politici a fost creşterea diferenţei dintre numărul persoanelor de sex masculin şi cel al femeilor.

Guvernul chinez a dispus anularea treptată a legislaţiei „primului copil” încă din anul 2013, însă presa a relatat că procedura de definitivare a procesului legislativ s-a încheiat în urmă cu câteva zile. Hotărârea a fost luată în timpul ultimei întruniri a Partidului Comunist Chinez, la care a participat şi preşedintele Xi Jinping. Acesta a motivat decizia luată, susţinând că natalitatea crescută va ajuta economia ţării, afectată de înaintarea în vârstă a populaţiei.

În acest sens, în ultimii 25 de ani, numărul chinezilor activi pe piaţa muncii a crescut cu 100 de milioane. Majoritatea populaţiei atinge o vârstă tot mai înaintată, creându-se, astfel, o presiune asupra forţei de muncă. În momentul de faţă, 10 procente din populaţia Chinei are o vârstă de peste 65 de ani, estimările arătând că numărul cetăţenilor chinezi având această vârstă va creşte la 15% până în 2027 şi 20% până în 2035.

Decizia Partidului Comunist nu va avea, însă, efecte imediate. La fel cum s-a întâmplat cu hotărârile din anul 2013, abrogarea definitivă a legislaţiei „primului copil” trebuie să aibă aprobarea Guvernului, pentru a putea fi apoi aplicate de forurile decizionale locale. Acest proces ar putea dura câteva luni.

Sursa: New York Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase