Home » D:News » Cele mai tragice accidente şi calamităţi din România. În 1930, o biserică a ars cu 118 oameni înăuntru

Cele mai tragice accidente şi calamităţi din România. În 1930, o biserică a ars cu 118 oameni înăuntru

Cele mai tragice accidente şi calamităţi din România. În 1930,  o biserică a ars cu 118 oameni înăuntru
Publicat: 03.11.2015
De-a lungul timuplui, România a fost greu încercată de mai multe dezastre, atât de calamităţi naturale, cât şi de accidente sau incendii poroduse din neglijenţa omului. Nu de puţine ori, cauzele care au dus la producerea accidentelor au fost abuzul de putere şi corupţia. După toate aceste încercări, România încă nu ştie cum să se protejeze de evenimente nedorite sau cum să reacţioneze eficient în situaţii de urgenţă.

Iată o parte din cele mai mari dezastre din România, de la incendii, accidente până la camităţi naturale:

Incendii

1930: În incendiul de la biserica din Costesti, Arges, au ars 118 de oameni, cei mai multi copii, intraţi sa se roage la slujba din Vinerea Mare. Biserica era construită  din lemn şi avea o uşa mică care se deschide spre interiorul clădirii, astfel că atunci când focul a izbuncnit de la o lumânare, toţi cei care se aflau mai în spate, s-au îmbulzit spre iesire, făcând imposibil pentru cei din faţa să deschidă uşa.

2010: În urma incendiului de la maternitatea Giuleşti şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa, iar cinci au rămas cu urme adânci, din cauza unei instalaţii electrice improvizate care a cedat.

Tot în 2010, în incendiul de la centrul comercial Dragonul Roşu din Bucuresti a murit un  pompier în timp ce încerca să stingă flăcările. Peste el s-a prăbuşit o structura metalică. Pompierul în vârstă de 24 ani a murit în timp ce încerca să îsi salveze un coleg, ce a ajuns apoi la spital cu arsuri usoare. Ulterior, tatăl pompierului s-a sinucis pentru că nu a putut face faţa durerii de a-şi pierde copilul.

2014: Trei fete au ars de vii  după ce un incendiu a cuprins un restaurant libanez, un club şi un cazinou din munucipiul Constanţa. O singura colega de-a lor, dansatoare, a fost salvată. Alte trei persoane au fost intoxicate cu fum.

2015: Un număr de 64 de persoane au murit în urma incendiului din incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti, ce a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din Bucureşti într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanşat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”.

Accidente rutiere

1980:  Un autobuz care circula pe ruta Suceava – Botoşani s-a răsturnat de pe un pod într-o mlaştină adâncă, la Hunţani, în judeţul Botoşani.  În urma acidentului au murit 48 de oameni.

2004:  În comuna Mihaileşti, la 32 de kilometri sud de Buzău, a avut loc o explozie la încărcătura unui camion care transporta 20 de tone de azotat de amoniu, în condiţii nesigure. Un crater cu adâncime de 6,5 metri şi un diametru de 21 metri s-a format în jurul locului exploziei, iar bucăţi de metal au fost aruncate pe o rază de 200 de metri afectând acoperişurile mai multor case din zonă. 18 persoane au murit iar alte 13 au fost rănite.

2009: Un microbuz cu 16 persoane la bord a fost lovit de un tren de persoane la trecerea peste calea ferată din apropierea gării localităţii Scânteia. În accident au decedat 14 persoane printre care şi un copil de 8 ani, iar alte 3 persoane au fost rănite grav.

2013: Un autocar cu turişti români a căzut într-o prăpastie de pe podul Grlo din Muntenegru în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar ceilalţi 29 de pasageri fiind răniţi. Un copil muntenegrean care era pe pod a fost acroşat uşor de autocar şi a fost rănit. Potrivit martorilor, şoferul autocarului avea o viteză de circa 80-90 de km/h, în timp ce limita în zona respectivă era de 40km/h.

Accidente chimice

1971: Dezastrul de la Certej a fost provocat de ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara. Valul  de acid de steril a înghiţit într-un sfert de oră şi a ras de pe faţa pământului şase blocuri de locuinţe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, şapte locuinţe individuale şi 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morţi şi 76 de răniţi.

Citeşte aici continuarea!

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase