Home » D:News » Efectele dezastruoase pe care furtunile cosmice le vor avea asupra acestor state

Efectele dezastruoase pe care furtunile cosmice le vor avea asupra acestor state

Publicat: 21.11.2015
Efectele dezastruoase pe care furtunile cosmice le vor avea asupra acestor state
O echipă de cercetători americani, coordonată de dr.Brett Carter, au pus în evidenţă faptul că sistemele de alimentare cu energie electrică în zone precum Asia de Sud-Est, India, Africa şi sudul continentului american sunt expuse efectelor furtunilor ce au loc în sistemul nostru solar.

Până în momentul de faţă, sunt cunoscute distrugerile provocate de astfel de fenomene în America de Nord şi Europa, însă celelalte zone ale planetei nu au fost monitorizate îndeajuns.

„Cercetările noastre au avut ca scop identificarea unor zone aflate în apropierea Ecuatorului, care prezintă riscuri ridicate în momentul producerii unor furtuni cosmice. Studiile realizate până în momentul de faţă au pus în evidenţă efectele negative ale dezlănţuirii unor astfel de fenomene, cum a fost cel din anul 1989, în urma căruia continentul nord-american a rămas aproape în beznă, timp de 12 ore. În cazul zonelor de la sud de Ecuator, problema este cu atât mai gravă, cu cât impactul furtunilor geomagnetice care pot izbucni aici va avea consecinţe semnificative”, a declarat Brett Carter, specialistul Centrului de Cercetări Spaţiale RMIT, din cadrul Boston College.

Descoperirile făcute de echipa lui Carter au relevat faptul că efectele furtunilor cosmice sunt amplificate de un flux de energie electrică, produs în mod natural şi care circulă la o altitudine de aproximativ 100 km deasupra suprafeţei unor zone precum sudul Indiei, sud-estul Asiei şi America de Sud.

Prin intermediul cercetărilor pe care le-au realizat, oamenii de ştiinţă încearcă să tragă un semnal de alarmă, în ceea ce priveşte impactul pe care îl pot avea fenomenele cosmice extreme asupra ţărilor din regiunile ecuatoriale. În acest sens, ei îndeamnă autorităţile din aceste state să ia măsuri de prevenţie, pentru a se apăra, pe cât posibil, de efectele negative ale furtunilor de acest tip asupra infrastructurii energetice.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase