Home » D:News » Şoselele muzicale care îţi cântă atunci când mergi pe ele. VIDEO

Şoselele muzicale care îţi cântă atunci când mergi pe ele. VIDEO

Şoselele muzicale care îţi cântă atunci când mergi pe ele. VIDEO
Publicat: 28.11.2015
Inginerul japonez Shizuo Shinod a săpat, cu un buldozer, unele fragmente de drum pe care accidental le-a marcat cu o gheară.
Mai târziu, când a condus de-a lungul acestor marcaje şi-a dat seama că vibraţia produsă în maşina lui poate fi percepută ca o melodie.
 
În 2007, o echipă de ingineri de la Institutul de Cercetare Industrială Hokkaido a perfecţionat modelul lui Shinoda şi a construit o serie de „drumuri muzicale” în Japonia. Aceste şosele au mai multe adâncituri la intervale specifice de-a lungul suprafeţei drumului.
 

Galerie foto

vezi galeria
6 foto
 
În funcţie de distanţa dintre adâncituri şi de adâncimea lor, o maşină, care se deplasează cu o anumită viteză deasupra lor, va produce o serie de sunete înalte sau joase, permiţând proiectanţilor să creeze un ton distinct. Cu cât canelurile sunt situate mai aproape una de alta, cu atât este mai înaltă tonalitatea sunetului. Ingredientul principal în acest amestec sonor este viteza autovehiculului.
 
 
Există patru drumuri muzicale în Japonia, în Hokkaido, Wakayama, Shizuoka şi Gunma. Toate cele patru şosele pot emite diferite melodii. Lungimile lor variază între 175 şi 250 de metri şi sunt sculptate cu mii de adâncituri. În afară de indicatoarele rutiere obişnuite, drumurile sunt marcate cu note muzicale colorate pictate pe suprafaţa drumului, care atenţionează şoferii despre interludiul muzical ce urmează. Canelurile sunt făcute pe marginea drumului, în apropiere de bordură şi nu la mijloc, astfel încât conducătorii auto să aibă opţiunea de a le evita dacă nu au o dispoziţie muzicală. 
 
Imagini ale drumurilor muzicale pot fi vizualizate aici.
 
Cei care vor să audă melodii, trebuie să păstreze ferestrele maşinii închise şi să conducă cu 45 km/h. Dacă se va conduce cu o viteză mai mare decât cea indicată, melodia va suna ca şi cum o casetă a fost pusă pe fast forward, iar dacă se va conduce prea lent, va avea efectul slow motion. 
 
Primul drum muzical, cu toate acestea, nu a fost unul japonez. A fost creat în Gylling, Danemarca, de doi artişti danezi – Steen Krarup Jensen şi Jakob Freud-Magnus, în octombrie 1995. Şoseaua a fost denumită Asphaltophone.
 
 
Ideea drumurilor muzicale le-a plăcut şi inginerilor din alte câteva ţări.Există un „Drum cântător” şi în Coreea de Sud în apropiere de Anyang, în Gyeonggi. Un alt drum muzical este situat în satul Tijeras, în New Mexico. America şi-a construit primul său drum muzical în 2008. Acesta a fost construit iniţial pe Avenue K în Lancaster, California, pentru o reclamă la Honda. Mai târziu, când locuitorii s-au plâns că şanţurile produc prea mult zgomot pentru şoferii nocturni, banda a fost mutată pe Avenue G.
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase