Home » D:News » Un nou METAL creat va putea reduce consumul de carburant şi va revoluţiona industria constructoare de maşini

Un nou METAL creat va putea reduce consumul de carburant şi va revoluţiona industria constructoare de maşini

Un nou METAL creat va putea reduce consumul de carburant şi va revoluţiona industria constructoare de maşini
Publicat: 04.01.2016
Inginerii de la Universitatea din California Los Angeles (UCLA) sunt plini de speranţă că materialul uşor, superputernic creat de ei va revoluţiona industria de automobile şi de construcţie a navelor aeriene.
Echipa a creat noul metal prin utilizarea unui amestec de nanoparticule ceramice de carbură de siliciu şi magneziu. Acest amestec depăşeşte cu mult amestecul altor metale puternice, care au fost utilizate de către inginerii pentru fabricarea avioanelor, navelor spaţiale şi maşinilor de nouă generaţie.
 
Nanoparticulele pot fi descrise ca fiind fire foarte mici din orice material. Proprietăţile fizice şi chimice ale unui material se pot schimba ori de câte ori acesta este redus la o astfel de dimensiune mică (1 la 100 de nanometri). În acest caz, inginerii au infuzat nanoparticule de carbură de siliciu în zinc şi magneziu topit. Carbura de siliciu este materialul ceramic rigid care este utilizat pentru lamele tăietoare.
 
Noul metal super-puternic „nanocompozit” poate absorbi şi rezista, în mod eficient, unui nivel ridicat de căldură fără să sufere integritatea sa sau să se modifice cumva. Noul metal conţine aproape 86 la sută de magneziu şi 14 la sută carbură de siliciu.
 
„A fost propus ca nanoparticulele să sporeasă puterea metalelor fără a deteriora plasticitatea lor, în special la metalele uşoare, cum ar fi magneziu. Însă până acum, grupurile nu au fost capabile să disperseze nanoparticule ceramice din metale topite”, a declarat  Xiaochun Li, un profesor de inginerie la UCLA.
 
Anunţând noul metal super puternic, Li a adăugat că ar fi uşor să producă noul metal pentru industria auto a unei companii aeriene fără a dăuna mediului, fiindcă magneziul este disponibil în cantităţi mari.
 
Descoperirea unui nou amestec ar putea schimba pentru totdeauna modul în care ne construim avioanele, automobilele şi chiar navele cosmice. Metalul este extrem de puternic, dar este şi foarte uşor. Cercetătorii sunt deosebit de încântaţi de raportul putere-greutate, care depăşeşte încercările anterioare de a face un material similar.
 
Magneziul este de obicei folosit în inginerie atunci când este vorba de materiale capabile să reziste la greutăţi. Este mai uşor decât aluminiul sau titanul. Totodată, magneziu este mai puternic decât alte metale şi este dotat cu mai multă plasticitate. Un exemplu de nanoparticule de carbură sunt lamele de ceramică utile pentru bucătării. 
 
Noul metal ar putea fi folosit pentru a reduce consumul de carburant la mai multe mijloace de transport: maşini, avioane şi alte vehicule de transport. Metalul are o rigiditate foarte mare şi este alcătuit din magneziu infuzat cu nanoparticule de ceramică şi carbură de siliciu. Acest metal ar putea fi folosit pentru masini uşoare, ceea ce ar spori eficienţa combustibilului, dar ar putea fi, de asemenea, utilizat în dispozitive mobile şi alte electronice de consum şi bunuri. Aceşti oameni de ştiinţă au descoperit o nouă metodă de a dispersa şi stabiliza nanoparticulele în metalele topite care ar putea duce la reducerea greutăţii metalelor şi mai mult.
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase