Home » D:News » Elevii de peste 14 ani, invitaţi de Agenţia Spaţială Română să participe la concurs important. Care este marea PROVOCARE pentru ei

Elevii de peste 14 ani, invitaţi de Agenţia Spaţială Română să participe la concurs important. Care este marea PROVOCARE pentru ei

01.20.2016
Elevii de peste 14 ani, invitaţi de Agenţia Spaţială Română să participe la concurs important. Care este marea PROVOCARE pentru ei
Elevii de peste 14 ani sunt invitaţi de Agenţia Spaţială Română să participe la competiţia naţională de CanSat, un concurs prin care se urmăreşte încurajarea tinerilor către o carieră în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematici.

Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială (ESERO) România, un proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) în colaborare cu Agenţia Spaţială Română (ROSA), a lansat cea de-a doua ediţie a competiţiei naţionale de CanSat, dedicată elevilor de peste 14 ani.

Echipe de patru până la şase elevi, coordonaţi de un cadru didactic, se pot înscrie la preselecţie până pe 1 februarie. Echipele selecţionate se vor confrunta la nivel naţional în aprilie, iar echipa câştigătoare se va califica direct în finala competiţiei europene de CanSat, din luna iunie.

Dintre propunerile primite, ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educaţie al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) vor selecta opt echipe pe baza calităţii propunerii, luându-se în considerare şi o distribuţie geografică echitabilă la nivelul României.

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate, împreună cu alţi opt profesori care şi-au înscris echipele, dar nu au fost selectaţi, vor fi invitaţi la Gura Humorului să participe la un workshop introductiv care se va desfăşura între 11-14 februarie. Workshopul va aborda subiecte relevante concursului.

Provocarea pentru elevi va consta în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate şi comunicaţiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul şi forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.

După realizarea CanSat-ului, echipele vor avea de îndeplinit două misiuni. Misiunea principală este aceeaşi pentru toate echipele participante: de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi, pe Pământ, după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza şi afişa pe un grafic.

Misiunea secundară va fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS şi nivelul de radiaţii din jur sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o ţintă.

Campania de lansare din cadrul competiţiei naţionale de CanSat – România 2016 va avea loc la Suceava, între 21-24 aprilie. Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala competiţiei europene de CanSat ce va avea loc la sfârşitul lunii iunie.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe site-ul www.cansat.eu.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin ESERO România, Agenţia Spaţială Română şi Agenţia Spaţială Europeană doresc să răspundă nevoilor educaţionale specifice din România, astfel încât tinerele generaţii să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.

Sursa: Mediafax