Home » D:News » Cum se spunea în 1969, în jurnalele de ştiri, că nu merg tramvaiele din cauza zăpezii – VIDEO + FOTO

Cum se spunea în 1969, în jurnalele de ştiri, că nu merg tramvaiele din cauza zăpezii – VIDEO + FOTO

Publicat: 22.01.2016
Cum se spunea în 1969, în jurnalele de ştiri, că nu merg tramvaiele din cauza zăpezii – VIDEO + FOTO
Înregistrarea unui jurnal de ştiri din România comunistă, difuzat în 1969, arată cum era relatată o cădere masivă de zăpadă în acele timpuri.

Clipul-document ,,Carnet de iarnă” se află în arhiva video a celebrei companii media British Pathé.

Galerie foto

vezi galeria
7 foto

„Odată cu seara Anului Nou, în chip de semne bune, pe întreaga ţară s-au aşternut zăpezi bogate, nesfârşite aşternuturi de argint pentru ogoare”, aşa începe ştirea tv difuzată în 1969. ,,Ne-am trezit peste noapte împotmoliţi în frumos şi primii care au protestat împotriva acestei estetici cam abuzive au fost automobiliştii de toate mărcile”, spune prezentatoarea, recitând parcă dintr-o compunere cu titlul „Iarna”.

Cum „nici măcar tractoarele cu pluguri n-au putut împiedică se piardă întâlniri”, oamenii harnici din toate oraşele ţării, „cu ostaşii şi ofiţerii în primele rânduri au pornit o bătălie veselă, dar mai ales obositoare împotriva zăpezii. Pe unde au intrat în acţiune şi motorizatele, victoriile au fost remarcabile”, se anunţă triumful în buletinul de ştiri.

Faptul că mijloacele de transport în comun nu circulă nu e prezentat de crainci drept o veste proastă. „În ciuda căderilor masive de zăpezi, viaţa şi-a urmat cursul ei normal. Excepţie făcând mijloacele de transport în comun care au adoptat ca tactică şi strategie alinierea în lungi şi întârziate coloane”.

Sursa: Gândul

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, în special pe domeniul social. Pasiunea pentru ... citește mai mult