Home » D:News » Rezultatul anchetei britanice în dosarul morţii spion-ului Aleksandr Litvinenko: Vladimir Putin ”probabil” a aprobat asasinarea

Rezultatul anchetei britanice în dosarul morţii spion-ului Aleksandr Litvinenko: Vladimir Putin ”probabil” a aprobat asasinarea

Rezultatul anchetei britanice în dosarul morţii spion-ului Aleksandr Litvinenko: Vladimir Putin ”probabil” a aprobat asasinarea
O anchetă publică britanică a conchis că asasinarea fostului spion Aleksandr Litvinenko în 2006 a fost „probabil” aprobată de către preşedintele rus Vladimir Putin, relatează BBC News online.

Moartea fostului spion rus Aleksandr Litvinenko a survenit după ce acesta a băut o cană cu ceai otrăvit cu poloniu-210, în cadrul unei operaţiuni a FSB pe care „probabil” preşedintele Rusiei Vladimir Putin a aprobat-o.

„Luând în calcul toate dovezile şi analizele aflate la dispoziţia mea, conchid că operaţiunea FSB de a-l asasina pe Litvinenko a fost probabil aprobată de domnul Patruşev (şeful FSB până în 2008 – n.r.) şi de preşedintele Putin”, arată judecătorul britanic Sir Robert Owen, în cadrul unui raport de aproximativ 300 de pagini, citat de BBC.

Ancheta publică referitoare la moartea acestui fost agent KGB, care s-a instalat în Marea Britanie în 1999 şi a fost ucis în 2006, a fost deschisă în ianuarie 2015.

Judecătorul Sir Robert Owen a declarat joi că este probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi aprobat asasinatul, în urma unui conflict mai vechi. Litvinenko a lansat acuzaţii grave la adresa lui Putin, după ce a fugit din Rusia.

Raportul britanic indică posibile motive pentru asasinarea lui Litvinenko, printre care faptul că lucra pentru serviciile secrete britanice, că se asociase cu unii disidenţi ruşi, că lansa critici la adresa FSB şi a lui Putin, inclusiv o alegaţie cum că Putin ar fi fost pedofil, conform BBC.

Rusia nu îi va extrăda pe cei doi suspecţi de asasinarea lui Litvinenko, Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun. Lugovoi a declarat pentru Interfax că acuzaţiile sunt absurde şi confirmă încă o dată poziţia anti-Rusia a Londrei.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase