Home » D:News » Cum s-a pierdut o comoară pe drumul de la Zalău la Cluj. Misterul tezaurului medieval descoperit în comuna Borza

Cum s-a pierdut o comoară pe drumul de la Zalău la Cluj. Misterul tezaurului medieval descoperit în comuna Borza

Publicat: 25.01.2016
Cum s-a pierdut o comoară pe drumul de la Zalău la Cluj. Misterul tezaurului medieval descoperit în comuna Borza
Un tezaur format din aproape o mie de monede medievale din argint a fost pierdut de statul român.

Nu s-au oferit explicaţii şi nici nu s-au identificat persoanele vinovate. Monedele au fost trimise, în urmă cu aproape douăzeci de ani de la muzeul de istorie din Zalău la cel din Cluj pentru a se face catalogarea lor. Atunci mai bine de trei sferturi din tezaur a fost pierdut. Sesizări au fost făcute după câţiva ani, însă situaţia nu a fost investigată. Şansa ca misterul dispariţiei monedelor să fie desluşit a fost spulberată în urmă cu câteva zile când faptele au fost prescrise de procurori, informează Digi 24.

Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a găsit un proces verbal prin care se consemna predarea tezaurului descoperit în comuna Borza, format din 1267 de monede de argint, către Muzeul de Istorie din Cluj.

O publicaţie locală arăta că expertizarea monedelor a fost gata un an mai târziu, iar în 2001, unul dintre muzeografii din Zalău şi-a atenţionat şefii cu privire la pierderea celor 1267 de monede care fuseseră trimise la Cluj. Nimeni nu a făcut însă nimic.

Corina Bejinariu afirmă că situaţia trebuia să fie luată imediat în vedere de managerul muzeului din Zalău, deoarece traseul monedelor trebuia să se incheie în acelaşi loc de unde au plecat.  

Dumitru Tamba, directorul muzeului din Zalău de la vremea aceea nu-şi mai aduce aminte ce s-a întâmplat, nu mai ştie în ce condiţii s-au întors monedele, dar ştie că nu au mai ajuns toate înapoi. 

Potrivit Digi 24, la o distanţă de 13 ani, conducerea actuală a muzeului din Zalău a stabilit că lipsesc 906 dintre monede şi a cerut explicaţii oficialilor muzeului din Cluj. Carmen Ciongradi, directorul acestei instituţii a declarat că monedele nu au ajuns niciodată în muzeul clujean în mod oficial şi că procesul verbal care există este încheiat între două persoane fizice, nicidecum între două instituţii. 

Abia după 13 ani de la prima sesizare privind dispariţia fără urmă a monedelor, noua conducere a Muzeului din Zalău a stabilit, cu certitudine, că 906 din cele peste 1200 de monede lipseau şi au cerut explicaţii Muzeului din Cluj. Răspunul a fost surprinzător.

Ultima speranţă stătea în specialistul Franisc Pap, cel care a catalogat tezaurul, însă nici el nu îşi mai aduce aminte ce s-a întâmplat atunci. Astfel, cazul a ajuns în atenţia procurorilor, dar nici aceştia nu mai pot face nimic, deoarece faptele s-au prescris din punct de vedere penal. 

Conducere Muzeului de Istorie din Zalău susţine că va continua căutările pentru a recupera monedele. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase