Home » D:News » Fizicianul Stephen Hawking şi actorul Paul Rudd s-au înfruntat într-o partidă de şah cuantic. Ce a ieşit – VIDEO

Fizicianul Stephen Hawking şi actorul Paul Rudd s-au înfruntat într-o partidă de şah cuantic. Ce a ieşit – VIDEO

Fizicianul Stephen Hawking şi actorul Paul Rudd s-au înfruntat într-o partidă de şah cuantic. Ce a ieşit – VIDEO
Publicat: 01.02.2016
Videoclipul a fost prezentat în cadrul unui eveniment organizat de Institutul Tehnologic din California

Un eveniment inedit a avut loc pe data de 27 ianuarie. Este vorba de o partidă de şah cuantic disputată între fizicianul Stephen Hawking şi actorul Paul Rudd. Competiţia a constat dintr-un meci clasic de şah, care a implicat, însă, folosirea legilor mecanicii cuantice.

Cei doi concurenţi au fost filmaţi, iar videoclipul a fost prezentat în cadrul evenimentului One Entangled Evening, organizat de Institutul Tehnologic din California. Regia clipului a fost semnată de Alex Winter, iar vocea din fundal aparţine actorului Keanu Reeves.

În videoclip îl putem observa pe Paul Rudd cum încearcă, de-a lungul mai multor ore, să descifreze misterele mecanicii cuantice. Cu atât mai hilar este faptul că actorul speră că va elucida sensul unor concepte uşor de înţeles pentru Hawking, precum este superpoziţia.

Prima versiune a şahului cuantic a fost dezvoltată de Alice Wismath, studentă la Queen’s University din Kingston. Jocul se baza pe canoane inventate de profesorul său, Selim Akl. Acesta nu a făcut decât să transpună principiul superpoziţiei în regulile jocului clasic de şah. 

În jocul inventat de Alice, fiecare piesă, cu excepţia Regelui, se află într-o superpoziţie cuantică, adică în două poziţii diferite în acelaşi timp. De exemplu, piesa localizată în spaţiul destinat Reginei are 50% şanse să fie Regină şi 50% şanse să fie celelalte piese din apropierea acesteia. Superpoziţia este echitabilă, ceea ce înseamnă că o piesă este scoasă din joc în două cazuri: dacă sunt mutate în locul altor piese sau dacă sunt capturate.

Într-o altă versiune, concepută de Chris Cantwell, fost student al Universităţii din California de Sud, superpoziţia este spaţială. Aceasta înseamnă că o piesă poate ocupa două pătrăţele în acelaşi timp, având, astel, dublă posibilitate de a fi deplasată. Prin urmare, această versiune este mult mai dificilă decât cea precedentă, deoarece jucătorii nu pot şti cu exactitate unde se află o piesă în superpoziţie, la un anumit moment.

Sursa: iflscience.com

Puteţi urmări şi: Japonia planifică construcţia celei mai mari centrale de energie solară plutitoare din lume. FOTO+VIDEO

                        Nou AVERTISMENT al lui Stephen Hawking. Acestea sunt marile PERICOLE la adresa omenirii: ”Trebuie să fim foarte precauţi”

                         O fetiţă moartă de 90 de ani arată de parcă a decedat ieri, însă nu asta ŞOCHEAZĂ – VIDEO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase