Home » D:News » MISTERUL pietrelor din Antarctica, rezolvat după zeci de ani

MISTERUL pietrelor din Antarctica, rezolvat după zeci de ani

MISTERUL pietrelor din Antarctica, rezolvat după zeci de ani
Publicat: 23.02.2016
Se estimează că anual mii de meteoriţi intră în atmosfera Pământului şi majoritatea dintre ei se găsesc în Antarctica.
Unul dintre motive este că pur şi simplu pe fundalul alb al Antarcticii este mai uşor de observat rocile spaţiale, care adesea sunt de culoare închisă.
 
Dar un anumit tip de meteoriţi, şi anume cei bogaţi în fier, au fost găsiţi în număr redus în Antarctica, creând astfel un mister de lungă durată, care a nedumerit oamenii de ştiinţă timp de zeci de ani.
 
Acum, un nou studiu realizat de cercetătorii din Marea Britanie ar putea oferi o soluţie pentru această enigmă: meteoriţii bogaţi în fier se regăsesc mai rar în Antarctica deoarece aceştia sunt mereu încălziţi de razele solare şi topesc suprafaţa pe care nimeresc, ajungând astfel în straturile mai adânci de gheaţă.
 
„Studiul propune o ipoteză, iar probele ar trebui să fie acolo, sub gheaţă. Noi doar trebuie să mergem şi să-i localizăm”, a declarat Katherine Joy, cercetător la Universitatea din Manchester. 
 
Echipa consideră că aceste comori nevăzute ale meteoriţilor bogaţi în fier s-ar putea ascunde chiar la câţiva centimetri sub stratul de gheaţă de la suprafaţă, iar conţinutul lor metalic, sporit sub influenţa rezelor solare, se transformă într-un absorbant de căldură. Spre deosebire de meteoriţii non-metalici, capacitatea lor de a se încălzi în timpul zilei lepermite să se adâncească tot mai mult sub suprafaţa vizibilă, făcându-i astfel mai greu de găsit.
 
În afară de contrastul vizual al aspectului lor, un alt motiv de ce meteoriţii nemetalici se găsesc atât de des în Antarctica poate fi dinamica fluxului de gheaţă, care transportă meteoriţii îngropaţi în gheaţă spre de regiune localizată numită Zona Meteoriţilor Eşuaţi (MSZs).
 
Potrivit oamenilor de ştiinţă, în această zonă MSZs se găsesc aproximativ două treimi din meteoriţii de pe Pământ.
 
„Această bandă transportătoare a livrat continuu meteoriţi pentru ultimii un milion de ani. Cu excepţia cazului când meteoriţii sunt ”foarte metalici”.  Atunci ei sunt prinşi pentru totdeauna la 50-100 cm sub gheaţă”, a explicat Joy. 
 
Constatările echipei se bazează pe modelarea matematică care demonstrează că procesele de congelare şi decongelare pot anula transportul ascendent a meteoriţilor cu conductivitate termică ridicată, în timp ce meteoriţii cu conductivitate mai slabă rămân la suprafaţa gheţii.
 
Următorul pas este de a găsi şi studia cu radare şi detectoare de metale care se pot dovedi cruciale în căutarea procesului de căutare.
 
„Găsirea unei dovezi concludente a existenţei acestor meteoriţi sub stratul superior de gheaţă este imperios de necesară pentru înţelegerea formării sistemului solar”, a declarat cercetatorul Geoff Evatt, într-un comunicat de presă. 
 
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase