Prima pagină D:News

Un inel de 5 dolari poate reduce riscul de infectare cu HIV. FOTO+VIDEO

Marina Manastîrlî 02.28.2016 | ● Vizualizări: 1932

Ar putea exista o modalitate promiţătoare pentru a ajuta la prevenirea virusului HIV la femei.

Două studii au demonstrat efectul unui inel vaginal ca o modalitate de a livra medicamente care pot preveni transmiterea virusului HIV.
 
Într-un studiu, femeile de peste 21 de ani care au folosit inelul vaginal au avut o incidenţă de 27 la sută mai mică de HIV decât femeile care au folosit un inel placebo, fără nici un medicament. Al doilea studiu, a prezentat un număr similar, cu 37 la sută mai puţine infecţii la femeile de peste 21 de ani cărora li s-au dat inelul vaginal cu medicamente.
 
Inelul are rolul de a elibera substanţe chimice numite dapivirine, care interferează cu modul în care se transmite HIV.
 
Sursa: buzzfeed.com
 
Cercetătorii au căutat timp de două decenii un potenţial mod de a preveni transmiterea HIV în rândul femeilor. Studiile au demonstrat că alte măsuri de prevenire HIV, cum sunt pastilele şi gelurile vaginale, nu au avut succes în reducerea ratelor HIV în ţări precum Africa de Sud, Uganda şi Tanzania. 
 
Din cele 35 de milioane de persoane care trăiesc, în prezent, cu HIV, jumătate sunt femei, iar majoritatea trăiesc în ţările sub-sahariene din Africa.
 
Studiul, care a avut loc în Malawi, Africa de Sud, Uganda şi Zimbabwe, a fost finanţat de Institutul Naţional de Sănătate şi s-au înscris mai mult de 2.600 de femei. Jumătate dintre ele au primit un inel vaginal cu dapivirine, iar cealaltă jumătate a obţinut un inel placebo (fără medicament). Din august 2012 până în iunie 2015, femeile au venit în luna în care urmau să fie testate şi au primit un inel nou. 
 
Medicii de testat, de asemenea, şi compoziţia sanguină a femeilor pentru a vedea cât de mult din ingredientul activ al inelului a ajuns, de fapt, în fluxul sanguin. 
 
Concluziile lor au sugerat că femeile cu vârsta cuprinsă între 18-21 de ani se află în perioada perfectă pentru aderenţă, cât despre cele după 21 de ani, aderenţa cu medicamantele era destul de mare, de circa 70 la sută.
 
 
Până la sfârşitul perioadei de doi ani de studiu, s-a ajuns la concluzia că rata de infectare a scăzut cu 27 la sută în cazul femeilor care care au primit noul inel vaginal cu medicamente.
 
Sursa: Science Alert
 
Vă recomandăm şi aceste articole: 
 

 

Tag-uri: hiv | inel | femei | virus | inel vaginal | boala | infectare |