Home » D:News » Descoperiri surprinzătoare. Ce se întâmplă de multe ori în timpul somnului nostru

Descoperiri surprinzătoare. Ce se întâmplă de multe ori în timpul somnului nostru

Descoperiri surprinzătoare. Ce se întâmplă de multe ori în timpul somnului nostru
Publicat: 08.05.2016
Nimeni nu ştie exact de ce dormim, însă cercetătorii continuă să lucreze la acest fenomen.

Aici sunt cinci descoperiri despre somn:

5. Somnul întrerupt este mai rău decât să stai treaz

A nu dormi destul te poate face morocănos. Te poţi simţi mult mai rău dacă somnul tău este întrerupt, în comparaţie cu a merge mai târziu la culcare. Cercetătorii au descoperit că oamenii care experimentează somnul întrerupt sunt mai puţin energici decât cei care au adormit mai tarziu, dar care au avut un somn continuu.

4. Viaţa modernă nu îţi fură somnul

Tehnologia secolului trecut era acuzată pentru că ţinea oamenii treji mult peste ora la care trebuiau să doarmă. Însă un studiu din 2015 afirmă faptul că oamenii moderni nu dorm mai puţin decât strămoşii lor, de fapt, dorm chiar mai mult.

Cercetătorii au urmărit obiceiurile legate de somn ale oamenilor care trăiesc în societăţile contemporane din Africa şi din America de Sud. Au descoperit că oamenii ce locuiesc acolo dorm mai puţin de 6 ore jumătate pe noapte – iar un american obişnuit doarme între 7 şi 8 ore.

3. Uneori dormim cu jumătate de creier treaz

Se ştie că animalele marine, precum delfinii, dorm doar cu jumătate de creier. Un studiu recent a găsit dovezile unui fenomen similar la oameni. Aceştia au participat la un studiu legat de somn.  În prima noapte în care au dormit în laborator, au arătat mai multă activitate în emisfera stângă a creierului în timpul somnului decât în emisfera dreaptă.

A avea o emisferă trează în timpul somnului poate fi o strategie de supravieţuire a oamenilor când sunt într-un spaţiu nou – emisfera stângă poate servi drept „paznic de noapte”, care te trezeşte când eşti în pericol.

2. Zilele de iarnă ne ţin în pat mai mult timp

Oamenii nu hibernează, însă într-o zi de iarnă poate fi puţin mai greu să ne dăm jos din pat. Rezultatele folosirii unei aplicaţii populare ce urmăreşte somnul oamenilor au arătat că în zilele geroase, oamenii din state dorm mai mult decât cei care trăiesc în zone călduroase.

În ianuarie 2015, utilizatorii aplicaţiei care trăiesc în Montana, Wyoming, Dakota de Nord şi de Sud, au petrecut mai mult timp în pat – 7 ore şi 20 de minute pe noapte. Asta înseamnă cu aproximativ 13 minute mai mult decât oamenii din Tennessee, Mississippi, Alabama, Carolina de Sud şi Florida, care au petrecut 7 ore şi 7 minute în pat.

1. Unii oameni dorm mult prea mult

Un studiu din 2013 a arătat faptul că, de peste două decenii, procentajul celor care dorm mai mult de 9 ore pe zi a crescut de la 28% , în 1985, la 37%, în 2007.

Este important să reţinem că felul în care oamenii definesc „somnul” poate fi ambiguu şi este posibil ca în timpul studiului, particinaţii să fi raportat cât timp au stat în pat, şi nu cât timp au dormit de fapt.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase