Prima pagină D:News

Farsa pe care un puşti de 17 ani a făcut-o la un muzeu

Redactia Descopera.ro | 05.27.2016 | ● Vizualizări: 2292

Adolescentul din spatele farsei a avut un succes similar cu o şapcă şi cu un coş de gunoi.

Câţiva vizitatori din această săptămână la Muzeul de Artă Modernă din San Francisco au fost păcăliţi de un poznaş în vârstă de 17 de ani că o pereche de ochelari aşezată pe podea este o capodoperă de artă postmodernă, relatează publicaţia britanică "The Independent".Adolescentul din spatele farsei a avut un succes similar cu o şapcă şi cu un coş de gunoi, menţionează independent.co.uk.

"La prima vedere, am fost destul de impresionaţi de lucrările de artă şi picturile prezentate în imensa clădire", a declarat adolescentul pus pe glume, TJ Khayatan, pentru publicaţia BuzzFeed, adăugând: "Cu toate acestea, unele obiecte de 'artă' nu a fost foarte uimitoare pentru unii dintre noi". "Am dat peste un animal împăiat aşezat pe o pătură gri şi ne-am întrebat dacă acest lucru a fost într-adevăr impresionant pentru vizitatori", a mai spus acesta.

Aşa că pentru a testa această teorie – conform căreia: oamenii se vor holba la orice obiect expus într-o galerie de artă şi vor încerca să-l interpreteze din punct de vedere artistic – Khayatan a aşezat pe podea o pereche de ochelari şi a plecat mai departe. Puţin timp mai târziu, oamenii au înconjurat obiectul, păstrând o distanţă decentă faţă de "opra de artă", iar câţiva dintre ei au început să facă poze.

Poate că oamenii şi-au imaginat că "ochelarii (de)căzuţi" sunt o metaforă pentru vulgarizarea, banalizarea culturii sau, poate, că reprezintă un simbol al vieţii privite printr-o lentilă, operă de artă al cărui titlu, scris cu litere mici, ar putea fi "miopie" sau "real eyes" (expresie paronimă, în engleză, cu "real lies" şi "realize").

Pe 24 mai, puştiul a publicat pe Twitter o poza cu acest moment care, două zile mai târziu, avea deja 45.000 de share-uri, devenind, în sine, un fel de operă de artă, în mod ironic...

Înainte de această farsă, Khayatan a reuşit aceeaşi "schemă" şi cu o şapcă sau cu un coş de gunoi.

Cu toate acestea, băiatul a reacţionat rapid în a apăra arta modernă, declarând: "Sunt de acord că arta modernă poate părea o glumă, uneori, dar arta este o modalitate de a ne exprima propria noastră creativitate". "Unii pot s-o interpreteze ca pe-o glumă, în timp ce alţii ar putea găsi o semnificaţie spirituală într-un obiect expus. Până la urmă, eu o văd orice obiect expus ca fiind o bucurie pentru oamenii deschişi la minte şi pentru cei cu imaginaţie", a adăugat acesta.

Katy Marinescu, ecaterina.marinescu@mediafax.ro

Tag-uri: muzeu | farsa | gunoi | succes | adolescent

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI