Prima pagină D:News

Copiii românilor ajung tot mai des la psiholog. Care sunt principalele probleme?

Oana Bujor 07.29.2016 | ● Vizualizări: 1218
Sursa: Infant Kineto Clinic     + zoom
Galerie foto (2)

Vizita la psiholog este încă un subiect tabuu pentru români, atunci când este vorba despre copii, aceştia manifestă aceleaşi reticenţe, afirmă specialiştii.

Chiar dacă, în ultima perioadă, adulţii îşi înving prejudecăţile şi apelează la ajutor specializat atunci când au momente de cumpănă, în cazul copiilor reticenţa este încă mare. 

“Din nefericire, societatea noastră nu încurajează vizita la psiholog, existând prejudecăţi de tipul “nu am nevoie de sfaturi din partea unor necunoscuţi!” sau “nu sunt nebun/nu am un copil nebun!”. Familiile apelează la sfatul unui specialist pentru copii, după o serie de încercări eşuate de a rezolva problemele cu care se confruntă sau atunci când sunt sfătuite de cei din mediul şcolar. Oricum, în ultimii ani s-a remarcat o schimbare de atitudine în ceea ce priveste vizita la psiholog, deoarece stresul cotidian şi cerinţele din ce în ce mai presante asupra copiilor îi fac pe părinţi să se simtă sufocaţi de probleme şi să ceară ajutor specializat”, declară Luminiţa Preduca, psiholog specialist la Infant Kineto Clinic. 

Deseori copii românilor apelează la psiholog, deoarece au un randament scăzut la şcoală, prezintă un va al agresivităţii crescut, suferă de anumite fobii, manifestă un comportament introvertit acasă sau în mediul şcolar din cauza căruia nu se pot adapta.

O altă afecţiune este ADHD-ul (tulburare cu deficit de atenţie şi hiperactivitate) din cauza căreia copii nu se pot concentra. 

,,Săptămânal, diagnosticăm în clinica noastră două cazuri de ADHD, ceea ce înseamnă foarte mult. Pe de altă parte, depresia este boala secolului, şi, de cele mai multe ori, afectează şi copiii, presiunea socială şi familială fiind din ce în ce mai mari. Se cere de la copil să fie cuminte, să fie un bun sportiv, să înveţe foarte bine, să aibă note bune, să fie “în rândul lumii”, adaugă specialista centrului de terapii pediatrice din Bucureşti.

,,Părinţii sunt parte activă în cadrul şedinţelor, sunt sfătuiţi cum să procedeze în anumite situaţii, unde au greşit, ce au făcut bun şi unde pot corecta anumite comportamente. În lucrul cu copiii, inclusiv părinţii primesc consiliere psihologică, pentru că un mediu familial bun este foarte important pentru succesul terapiei”, concluzionează Luminiţa Preduca.

Psihologii spun că, de cele mai multe ori părinţii se consideră vinovaţi de reacţiile copiilor, dând vina pe lipsa timpului, a banilor sau pe greşelile soţului/soţiei. Neidentificate, la timp, aceste probleme pot degenera în conflicte puternice de-a lungul anilor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: