Home » D:News » Decizie controversată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. După patru decenii, transsexualii sunt văzuţi altfel

Decizie controversată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. După patru decenii, transsexualii sunt văzuţi altfel

Decizie controversată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. După patru decenii, transsexualii sunt văzuţi altfel
Publicat: 01.08.2016
Hotărârea este susţinută de un studiu publicat de cercetătorii mexicani.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declasifica identitatea transsexuală din categoria bolilor mintale, schimbând statutului acesteia pentru prima dată în ultimele decenii. Structura din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite a luat această decizie cu ocazia replanificării modului în care sunt descrise tulburările mintale şi de comportament până în anul 2018. 

Unul dintre posibilele motive pentru care ONU a luat această hotărâre este publicarea unui studiu în revista The Lancet Psychiatry. În cadrul articolului se argumentează faptul că identitatea transsexuală nu trebuie considerată, sub nicio formă, ca fiind un tip de tulburare mintală.

,,Definirea identităţii transsexuale ca fiind o boală psihică a fost interpretată greşit, pentru a justifica refuzul îngrijirii medicale şi a contribuit la crearea concepţiei conform căreia transsexualii ar trebui trataţi de psihiatri, creând astfel bariere între serviciile medicale”, susţine coordonatorul cercetării, Geoffrey Reed (National Autonomous University of Mexico). 

În cadrul studiului publicat recent, oamenii de ştiinţă au chestionat 250 de persoane transsexuale, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 şi au aflat că mulţi dintre ei au întâmpinat rezistenţă din partea celor din jur, îndeosebi din cauza respingerii şi a modului violent în care se manifestează societatea din care fac parte şi nu din pricina faptului că oamenii le înţeleg identitatea. 

Revizuirea clasificării identităţii transsexuale de către specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii nu va schimba însă peste noapte atitudinea oamenilor faţă de aceste persoane. Cercetătorii sunt, totuşi, încrezători că situaţia se va îmbunătăţi pe termen lung, iar reacţiile negative pe care le întâmpină comunităţile transgender vor fi atenuate. 

,,Studiul pune în lumină nevoia creării unor politici şi programe prin intermediul cărora să fie reduse stigmatizarea şi victimizarea acestei comunităţi. Eliminarea diagnosticelor asociate transsexualilor din clasificarea tulburărilor mintale poate fi o etapă importantă a acestor eforturi”, a adăugat cercetătoarea Rebeca Robles, de la Institutul Naţional de Psihiatrie din Mexic.

Prin urmare, problema este departe de a fi rezolvată, însă vestea bună este că, pentru prima dată de la revizuirea clasificării făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transsexualii vor scăpa de povara de a fi consideraţi bolnavi mintal numai pentru faptul că au o anumită personalitate.  

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: Faraonul egiptean Akhenaton – un posibil transsexual natural

                                             Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Oamenii ar trebui să limiteze ascultatul de muzică la o oră pe zi

                             Organizaţia Mondială a Sănătăţii reacţionează la o tendinţă îngrijorătoare: campaniile împotriva vaccinurilor

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase