Unul dintre sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene a fost lovit de un fragment de gunoi spaţial. Care a fost urmarea accidentului – VIDEO

02 09. 2016, 03:35

Inginerii Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) au raportat că, în data de 23 august, unul dintre panourile solare ale satelitului Copernicus Sentinel-1A a fost lovit de un obiect de dimensiuni reduse care a produs schimbări minimale în modul în care orbitează şi este orientat dispozitivul. Oamenii de ştiinţă au creat o simulare virtuală a acestui impact şi au publicat-o într-un videoclip pe care îl puteţi urmări mai jos. 

,,După ce a demarat o serie de investigaţii preliminare, echipa operaţională a Centrului de Control ESA din Darmstadt, Germania, a suspectat un posibil impact al unui fragment de gunoi spaţial sau micrometeorit cu panoul solar”, susţin reprezentanţii Agenţiei Spaţiale Europene. 

Pentru a putea estima pagubele produse, inginerii ESA au activat camerele aflate la bordul satelitului pentru a putea capta imagini cu panoul solar. În acest fel, specialiştii au putut obţine o fotografie care înfăţişează în mod clar impactul produs asupra dispozitivului. 

Sursa:space.com

,,Analizele vor continua, pentru a putea obţine indicii dacă obiectul a fost creat în mod natural sau artificial. Imaginile zonei afectate prezintă o zonă cu un diametru de aproximativ 40 de centimetri creat în structura panoului solar, confirmând un impact produs din spate, aşa cum sugerează datele referitoare la poziţionarea satelitului”, a adăugat Holger Krag, director al Centrului de Control ESA din Darmstadt. 

Specialiştii spun că evenimentul în care a fost implicat satelitul Copernicus Sentinel-1A nu a pus în pericol activitatea dispozitivului, acesta urmând să îşi desfăşoare activitatea în mod obişnuit. Prin urmare, vehiculul va fi folosit în continuare pentru a monitoriza diferite procese şi activităţi care au loc la nivelul Terrei. 

Sursa: space.com

Vă mai recomandăm şi: Un roi de mini-sateliţi artificialii va supraveghea Terra

                                            Sateliţii Chinei ameninţă supremaţia lui Google Earth

                                            Agenţia Spaţială Europeană a lansat un satelit pentru studiul climei