Prima pagină D:News

Un mic obiect din spaţiu a făcut o gaură în satelitul Sentinel-1A, cel mai mare proiect de observaţie a Terrei din istorie

Adrian Popa 09.08.2016 | ● Vizualizări: 2169

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a lansat satelitul Sentinel-1A în 2014, ca parte a Programului Copernic, cel mai mare proiect de observaţie a Terrei din istorie.

De atunci, satelitul scanează cu ajutorul tehnologiei radar suprafaţa planetei şi trimite date la sol. Pe 23 august, anul curent, ESA a detectat o scădere a nivelului de energie disponibil la bordul vehiculului şi a deschis o investigaţie, notează Go4it.Cercetătorii agenţiei au reuşit să repornească camerele de la bordul satelitului, folosite o singură dată în 2014 pentru a supraveghea desfăşurarea celor două panouri solare de care dispune Sentinel-1A. Cu ajutorul acestora, a fost descoperită problema: o gaură cu diametrul de aproximativ 40 cm în unul dintre panouri, provocată cel mai probabil de un micro-meteorit sau o bucată de gunoi spaţial.

În ciuda avariei, satelitul are suficientă energie electrică pentru a funcţiona în continuare fără probleme. Sentinel orbitează la o altitudine de 700 Km.

La nivelul suprafeţei solului sunt disponibile staţii care pot detecta obiecte din spaţiu cu diametru de 5 cm sau mai mare, iar sateliţii pot fi mutaţi din calea lor. Însă, în acest caz, obiectul care a lovit vehiculul spaţial a fost prea mic pentru a fi observat.

Sursa: Go4it

Tag-uri: agentie | spatiu | gaura | satelit | program | lansare

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI