Home » D:News » Efectele mâncării picante asupra organismului

Efectele mâncării picante asupra organismului

Publicat: 10.09.2016
Efectele mâncării picante asupra organismului
Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific şi, deşi se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, acestea mai au şi alte efecte asupra organismului.

Alimentele picante fac parte din dieta umană din antichitate, când grecii şi romanii au dat valoare monetară boabelor de piper (acestea au fost folosite pentru a plăti diverse bunuri, taxe sau pentru a cumpăra sclavi), scrie CSID.

Deşi se vehiculează multe lucruri despre mâncărurile picante, nu multe dintre teorii sunt şi susţinute ştiinţific. Se ştie că stimulează circulaţia şi cresc temperatura corpului, însă mai au şi alte efecte.

Mai întâi de toate, alimentele picante sunt considerate bune pentru a stimula apetitul prin activarea fluxului de salivă şi a sucurilor gastrice – un efect important nutriţional pentru persoanele din zonele tropicale, unde căldura apăsătoare acţionează ca un inhibitor asupra poftei de mâncare.

Ardeiul iute, în special (chili), produce o senzaţie de arsură la nivelul pielii şi mucoaselor, inclusiv în interiorul gurii. Pentru neiniţiaţi, un ardei relativ iute poate deveni intolerabil şi poate provoca chiar apariţia de vezicule la nivelul buzelor şi limbii.

Howard Hillman, autorul cărţii ”The Cook’s Book”, recomandă în cazul în care vă ia gura foc de la un ardei prea iute, să mâncaţi pâine sau orez. Dacă aţi bea apă sau alt lichid, acesta nu ar face decât să împrăştie capsaicina în toată gura, amplificând senzaţia de arsură.

Mai mult decât atât, pentru ţesuturile care nu sunt aflate la nivelul gurii, senzaţia produsă de capsaicină (chimicala iritantă din ardeiul iute) poate fi foarte dureroasă. Atunci când pregătiţi ardei, este recomandat să purtaţi mănuşi de cauciuc sau să aveţi la îndemână un prosop de hârtie sau folie de plastic. Degetele care au manipulat ardeiul iute ar trebui să fie bine spălate şi păstrate în afara ariei ochilor şi a altor ţesuturi sensibile, inclusiv cele ale regiunii pelvine. În cazul în care se întâmplă să ajungă capsaicină pe ţesuturile sensibile, clătiţi rapid cu multă apă pentru a reduce iritaţia.

Dr. Arnold Levy, medic gastroenterolog în Washington şi vicepreşedintele Societăţii Americande de Boli Digestive spune în exclusivitate pentru NY Times: „Cofeina şi alcoolul sunt iritanţi gastrici; fructele citrice sunt acide şi pot irita esofagul inferior; ciocolata, menta, nicotina, alcoolul şi alimente grase pot relaxa sfincterul esofagian inferior, muşchiul dintre esofag şi stomac, şi pot provoca arsuri la stomac, dar legat de alimentele picante nu există nicio informaţie 100% concretă, verficată.”

Cu toate acestea, persoanele care suferă de arsuri cronice la stomac au ajutat ştiinţa să descopere faptul că alimentele picante sunt dăunătoare în astfel de condiţii, motiv pentru care se recomandă evitarea lor pe parcursul refacerii, e de părere Levy.

Pentru pacienţii cu ulcer evitarea alimentelor care stimulează acidul este importantă, dar nu există nici o dovadă conform căreia consumul de alimente picante va încetini vindecarea acestuia. Cercetătorul spune şi că unii oameni au senzaţia de arsură gastro-intestinală sau crampe stomacale intense atunci când mănâncă alimente condimentate. O serie de experţi în domeniul medicinei au spus faptul că ardeiul iute trebuie să fie evitat de către pacienţii cu artrită. Însă aceste afirmaţii nu au fost niciodată supuse unui control ştiinţific.

Un studiu recent realizat în Suedia pe animale de laborator a indicat fatpul că o doză de capsaicină administrată la scurt timp dupa naştere poate desensibiliza tractul respirator al animalelor. Cercetătorii au sugerat faptul că acest extract de ardei iute poate fi util în tratarea astmaticilor şi altor persoane cu căile respiratorii hipersensibile. Cu siguranţă, consumatorii de ardei iute pot fi în totalitate de acord cu faptul că aceştia ajută la eliberarea sinusurilor.

Un alt beneficiu al alimentelor picante este starea de bine pe care o oferă organismului la scurt timp după ingerare. Gustul picant este perceput de organism ca o senzaţie de durere. Capsaicina – substanţa chimică din ardeii iuţi – se “leagă” de proteine sau de receptorii de durere din celulele nervoase aflate în mucusul membranelor din nas şi gură. Impulsul nervos produs în acest fel ajunge prin nervul trigemen în creier, creând o senzaţie de arsură dureroasă.

Aceiaşi receptori reacţionează la căldură, aşa că, atunci când mâncăm alimente picante calde, efectul este şi mai intens. Pentru a diminua senzaţia de arsură dureroasă, organismul eliberează endorfine. Şi, de aici, starea de bine pe care o poţi obţine mâncând pur şi simplu un ardei iute sau punând un praf de chilli sau fulgi de chilli pe ceea ce mănânci.

Sursa: CSID

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Chiar dacă noi nu le auzim, de fapt, Soarele scoate sunete
Chiar dacă noi nu le auzim, de fapt, Soarele scoate sunete
Puterile Centrale, șah la regele Ferdinand și regina Maria
Puterile Centrale, șah la regele Ferdinand și regina Maria
Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase
Cerul nopții ar putea rămâne fără stele în următorii 20 de ani, din cauza poluării luminoase
Șoc în lumea științei! Sute de mii de studii deja publicate ar putea fi false
Șoc în lumea științei! Sute de mii de studii deja publicate ar putea fi false
„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice
„Praful magic” care ne-ar putea răci planeta și ar combate schimbările climatice
Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor
Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor
„Ce are Iașiul deosebit de-l cântă poeții și-l preamăresc scriitorii?”
„Ce are Iașiul deosebit de-l cântă poeții și-l preamăresc scriitorii?”
Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care mi-l aleg singur”
Sidney Poitier, cel care a deschis calea pentru actorii de culoare. „Gândesc cum doresc eu, trăiesc în felul pe care ...
Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?
Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?
Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză
Un medicament cu efect rapid este pe cale să revoluționeze tratamentul pentru menopauză
Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun
Satul abandonat în care se zvonește că ar fi îngropat Moș Crăciun
Test de cultură generală. De ce nu îngheață oceanele?
Test de cultură generală. De ce nu îngheață oceanele?
„Eva mitocondrială”, mama tuturor oamenilor de astăzi, a trăit în urmă cu 200.000 de ani
„Eva mitocondrială”, mama tuturor oamenilor de astăzi, a trăit în urmă cu 200.000 de ani
Damien Hirst, cel mai bogat artist plastic. Craniul cu diamante și rechinul în formol
Damien Hirst, cel mai bogat artist plastic. Craniul cu diamante și rechinul în formol
A fost descoperită o aplicație Android care înregistrează în secret tot ce fac utilizatorii
A fost descoperită o aplicație Android care înregistrează în secret tot ce fac utilizatorii
James Cameron lucrează la un nou film „Terminator”, inspirat de Inteligența Artificială
James Cameron lucrează la un nou film „Terminator”, inspirat de Inteligența Artificială
Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul
Ziua în care cuceritorul Mehmed al II-lea a îngenuncheat Constantinopolul
Parisul vrea să interzică plasticul de unică folosință la Jocurile Olimpice din 2024
Parisul vrea să interzică plasticul de unică folosință la Jocurile Olimpice din 2024