Home » D:News » A decedat ultimul supravieţuitor al Evacuării de la Dunkerque! Secretul care l-a ţinut în viaţă până la 99 de ani

A decedat ultimul supravieţuitor al Evacuării de la Dunkerque! Secretul care l-a ţinut în viaţă până la 99 de ani

A decedat ultimul supravieţuitor al Evacuării de la Dunkerque! Secretul care l-a ţinut în viaţă până la 99 de ani
Publicat: 21.10.2016
Vic Verner, ultimul supravieţuitor al Evacuării de la Dunkerque, a murit la vârsta de 99 ani.

Vic Verner a servit în Marina Regală, din 1933 până în 1947, iar cea mai grea misiune a fost cea de a coordona evacuarea armatei sale la Dunkerque, în anul 1940. Acesta a fost însărcinat de către căpitanul flotei navale britanice, William Tennant, să o coordoneze.

Evacuarea de la Dunkerque a avut loc în perioada 26 mai – 4 iunie 1940, soldaţii britanici fiind evacuaţi de pe teritoriul francez. Acest eveniment a avut loc după ce armata germană a lui Hitler, ocupând Olanda, Belgia şi traversând Munţii Ardeni, a înaintat spre oraşul francez Sedan, apoi a schimbat direcţia către Canalul Mânecii, iar pe data de 20 mai germanii au ajuns pe Coasta Atlanticului. În acest moment, Corpul Expediţionar Britanic a fost separat de armata franceză, iar aceştia au fost nevoiţi să se retragă. Prima fază a bătăliei Franţei se încheiase, iar ulterior, pe data de 14 iunie, Parisul a fost cucerit.

La doar 23 de ani, Verner a trebuit să ghideze trupele către vasele care urmau să îi transporte pe soldaţi înapoi în Marea Britanie. Cu o zi înaintea operaţiunii Dynamo, căci acesta a fost numele oficial, Vic a fost însărcinat să ajungă pe plajă pentru a aduna soldaţii şi pentru a îi îndruma. Cu privire la acele momente, acesta a declarat: „Atmosfera era teribilă: bombardamentele aveau loc în fiecare zi, nu exista mâncare sau apă. Nu poţi explica ceea ce vezi, trebuie să fi acolo ca să poţi înţelege”.

Un eveniment nefast cu care acesta s-a confruntat în acele zile a fost decesul fratelui său, Albert, care avea doar 25 de ani. Acesta se afla  pe o navă ce avea drept scop racolarea şi tratarea soldaţilor răniţi în momentul în care aceasta a fost bombardată de către germani pe, data de 29 mai 1940.

Amintirea lui Vic Verner este păstrată vie prin intermediul celor doi copii ai săi şi a celor doi nepoţi.  Nepotul său, Patrick Verner, în vârstă de 43 de ani, a afirmat secretul vieţii îndelungate a bunicului său s-a datorat consumului unui pahar de vin roşu pe zi şi a ciocolatei.

Sursa: War History Online

Citeşte şi:

Senzationalii eroi ai celui de-al doilea Razboi Mondial (FOTO)

T-34-85, tancul care a adus VICTORIA sovieticilor în cel de-Al Doilea Război Mondial – FOTO

Problemele unui important spion cu tânăra lui soţie aproape că au afectat decisiv desfăşurarea marii campanii din Ziua-Z

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase