Home » D:News » Un scut gigantic a început să fie plasat deasupra reactorului nuclear de la Cernobîl

Un scut gigantic a început să fie plasat deasupra reactorului nuclear de la Cernobîl

Un scut gigantic a început să fie plasat deasupra reactorului nuclear de la Cernobîl
Publicat: 17.11.2016
Rămăşiţele centralei nucleare de la Cernobîl, Ucraina, încă mai amintesc de nefastul eveniment ce a avut loc în anul 1986. Însă, încă mai au loc scurgeri ale substanţelor toxice.

Mai mult, dacă aceste structuri se vor dărâma, există riscul unor noi emisii ale substanţelor chimice, iar pentru ca acest lucru să nu se întâmple, un gigantic scut a fost realizat pentru a fi poziţionat deasupra acestora. Măsurând 275 m în lăţime şi 108 m în înălţime, a fost construit în apropiere şi a început să fie mutat cu atenţie către rămăşiţele centralei. Atunci când va fi poziţionat în locul respectiv, aşa-numitul sarcofag, cel care etanşa reactorul, va fi înlăturat, pentru ca sursele radioactive să fie înlăturate pentru totdeauna.

Realizarea acestui scut a fost finanţată de către Banca Europeană pentru Dezvoltare şi Reconstrucţie. „Acesta este sfârşitul unei lungi bătălii cu consecinţele nefastului eveniment din 1986”, a afirmat reprezentantul Ministrului de Ecologie din Ucraina.

Dezastrul de la Cernobîl a fost asociat cu cel de la Fukushima, dar efectele celui dintâi au fost vizibil mai dramatice şi nu este loc de o asemenea comparaţie. Ca o consecinţă directă, în urma exploziei din Ucraina au murit mai mult de 47 de persoane, iar efectele acesteia au fost simţite mult timp după aceea, foarte multe persoane decedând din cauza bolilor provocate de efectele radiaţiilor.

Sursa: IFL Science

Citeşte şi:

Ce ştia, în 1986, un cetăţean al României socialiste despre ceea ce se întâmplase de fapt la Cernobîl – VIDEO

Noi informaţii de la Cernobîl, locul celui mai devastator dezastru nuclear al tuturor timpurilor – VIDEO

Cum arată acum zona interzisă de lângă Cernobîl? Imagini filmate cu o dronă (VIDEO)

Cele mai grave accidente nucleare din istorie – GALERIE FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase