Prima pagină D:News

Afecţiunile grave declanşate de lipsa de vitamine din organism

Simona Tudorache 11.28.2016 | ● Vizualizări: 1210

Chiar dacă în prima fază nu afectează decât în mică măsură organismul, lipsa de vitamine poate anunţa, în cazuri extreme, dezvoltarea unei afecţiuni cardiace. Primul pas: instalarea anemiei. Dacă aceasta ar fi tratată la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.

Persoanele care nu primesc necesarul de vitamine riscă să facă un atac de cord sau să necesite intervenţii speciale pentru tratarea bolilor de inimă, comparativ cu cei care nu se confruntă cu această problemă. Combinaţia dintre deficienţa de vitamine şi insuficienţa cardiacă poate creşte riscul de deces sau de spitalizare cu 30-60%.

Medicii specialişti cred că numărul românilor care se confruntă cu anemia este în continuă creştere.

Anemia (din punct de vedere etimologic înseamnă „fără sânge”) şi apare ca urmare a deficienţei calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găseşte în globulele roşii. Hemoglobina transportă oxigenul în organism, iar când aceasta scade (hipoxie – lipsă de oxigen), ţesuturile nu mai reuşesc să funcţioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelată cu apariţia unor boli ale sângelui.

Afecţiunile care facilitează scăderea nivelului de vitamine din corp:

1. Nutriţia deficitară în vitamine şi minerale;

2. Sângerările externe (hemoragii), cauzate fie de menstră, fie de răni sau de ulcer;

3. Bolile cronice;

4. Bolile renale (rinichii au un rol esenţial în procesul măduvei spinării de creare a hematiilor);

5. Sarcina (acumularea de apă şi lichide din timpul sarcinii diluează cantiatea de globule roşii din sânge);

6. Anemia, cel mai periculos efect al lipsei de vitamine din corp;

7. Efectele deficienţei de vitamine diferă în funcţie de stadiul la care a ajuns boala. Astfel, acestea pot include: slăbiciune, paloarea tegumentelor şi a mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci), ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosită (limbă inflamată sau tumefiată, umflată), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii. Dacă în formele uşoare, acestea pot trece neobservate, în cazurile extreme facilitează instalarea anemiei, primul pas către dezvoltarea disfuncţionalităţilor cardiace.

Citeşte continuarea în Gândul!