Home » D:News » Legătura dintre obezitate şi cancer

Legătura dintre obezitate şi cancer

Legătura dintre obezitate şi cancer
Publicat: 13.10.2017
Obezitatea şi supraponderalitatea sunt în creştere la nivel mondial, iar odată cu această amploare apar din ce în ce mai multe dovezi în favoarea legăturii dintre cancer şi obezitate. Se preconizează că obezitatea va detrona fumatul şi va deveni principalul factor care contribuie la apariţia cancerului.
Studiile recente au demonstrat că nu există oameni în categoria supraponderalilor cu metabolism normal, comparabil cu cel al normoponderalilor , un aspect  mult dezbatut în trecut.
 
Cu toate că suntem la început de drum în desluşirea legăturilor dintre obezitate şi cancer, şi noi metode de tratament, până atunci, cel mai important lucru rămâne prevenţia. O putem face prin voinţa de a avea un stil de viaţă sănătos
 
Mircea Gongu, medic specialist oncolog, la Ponderas Academic Hospital, şi Ruxandra Plesea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, explică pentru CSID cum se poate ajunge de la obezitate la cancer.
 
Persoanele care se confruntă cu obezitatea suferă de un anumit grad de inflamaţie cronică, generată în mod direct, dar şi indirect, de ţesutul gras şi consecinţele sale. Inflamaţia cronică este fenomenul care contribuie la maladia canceroasă. Relaţia dintre obezitate şi inflamaţie este una bidirecţională; inflamaţia cronică poate fi cauzată de obezitate, deoarece ţesutul gras, metabolic activ, secretă inclusiv citokine proinflamatorii, estrogen.
 
Secreţia hormonilor, leptina şi adiponectina (leptina crescută şi adiponectina scazută) favorizează proliferarea celulară, inclusiv a celulelor tumorale.
 
Citeşte continuarea în CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase