Home » D:News » Termenul de ”parlament” are aproape 800 de ani, după ce a fost găsit un document oficial britanic

Termenul de ”parlament” are aproape 800 de ani, după ce a fost găsit un document oficial britanic

Termenul de ”parlament” are aproape 800 de ani, după ce a fost găsit un document oficial britanic
Publicat: 25.12.2017
Cu 776 de ani în urmă (1241), termenul de „parlament” a fost utilizat în premieră într-un document regal oficial prin care era convocat Consiliul regal al lui Henric al III-lea al Marii Britanii, care a condus Anglia din 1216 şi până în 16 noiembrie 1272, când a murit.

Astăzi, Parlamentul este un organ legislativ din unele ţări, compus din una sau din două Camere şi constituit din reprezentanţi ai diferitelor partide politice, aleşi total sau parţial, prin votul cetăţenilor. Regulamentul Organic adoptat în 1831 în Ţara Românească şi, un an mai târziu, în Moldova a reprezentat fundamentul instituţiei parlamentare în Principatele Romane, scrie Rador.

MESAJE DE CRĂCIUN. Mesaje, urări, felicitări şi sms-uri pentru familie, pentru prieteni, cei dragi, apropiaţi şi colegi

Convenţia de la Paris din 7/19 august 1858 a modificat şi lărgit principiul de reprezentare naţională, iar prin Statutul Dezvoltator al Convenţiei de la Paris, adoptat prin plebiscitul din 23-26 mai/4-7 iunie 1864, s-a introdus Corpul Ponderator, redenumit ulterior Senat drept cea de-a doua Cameră. Declaraţia de independenţă a României, din 9 mai 1877, şi actele de unire de la sfârşitul Primului Război Mondial au fost printre cele mai importante documente adoptate de Parlament în istoria României moderne.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase