Home » D:News » Ultimul drum al ultimului rege. România şi-a luat adio de la Regele Mihai. Galerie FOTO/VIDEO

Ultimul drum al ultimului rege. România şi-a luat adio de la Regele Mihai. Galerie FOTO/VIDEO

Publicat: 16.12.2017
România şi-a luat adio sâmbătă de la Regele Mihai. Zeci de mii de oameni au participat la funeraliile fostului suveran, însoţind cortegiul, aplaudând şi scandând „Regele Mihai!”. 22 de reprezentanţi ai Caselor Regale au participat la ceremoniile de la Bucureşti şi Curtea de Argeş.

Zeci de mii de români l-au petrecut sâmbătă pe ultimul drum pe Regele Mihai. Ceremoniile funerare au început în jurul orei 10 dimineaţa în interiorul Palatului Regal. La ora 11.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al fostului suveran a fost scos în faţa Palatului Regal unde a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă, în prezenţa familiei regale, a invitaţilor Caselor Regale din străinătate şi a mii de români veniţi să aducă un ultim omagiu fostului suveran. 

Credit: Mediafax Foto

Principele Lorenz al Belgiei, Principesa Astrid a Belgiei, Principesa Muna a Iordaniei, Regina Anne-Marie a elenilor, Charles Principele de Wales, Regina Sofia a Spaniei, Regele Juan Carlos I al Spaniei, Henri Marele Duce de Luxemburg, Regina Silvia a Suediei si Regele Carl XIV Gustaf al Suediei / Credit: Mediafax Foto

Credit: Mediafax Foto

La ceremonii au participat şi preşedintele Klaus Iohannis, cu soţia, şefii celor două camere ale parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, premierul Mihai Tudose şi mai mulţi miniştri. 

Credit: Mediafax Foto

După slujba religioasă, opt militari din Brigada 30 Gardă au luat sicriul de pe catafalc şi l-au aşezat pe afetul de tun. Un sobor de preoţi s-a grupat în spatele crucii şi în faţa afetului de tun. 

Simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MapN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) s-au aşezat în formaţie pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial. 

Credit: Mediafax Foto

Credit: Mediafax Foto

Cortegiul funerar a mers pe traseul Piaţa Palatului Regal -Calea Victoriei -Piaţa Naţiunilor Unite – Splaiul Independenţei -Dealul Patriarhiei. Zeci de mii de români au aruncat cu flori, au aplaudat şi au scandat „Regele Mihai!” când cortegiul trecea prin dreptul lor.

Credit: Mediafax Foto

Credit: Mediafax Foto

Slujba de înmormânare a fost oficiată de Patriarhul Daniel care a vorbit despre personalitatea Regelui Mihai, subliniind că „credinţa sa nu era una formală”. 

„Credinţa sa nu era una formală, ci una existenţială şi practică. Regele l-a simţit pe Dumnezeu prezent şi lucrător în viaţa sa, mai ales în momentele grele ale vieţii sale. Credinţa în Dumnezeu era pentru el lumină şi ajutor pentru viaţă”, a spus Patriarhul Daniel.

După slujba de la Patriarhie, cortegiu funerar a plecat către Gara Regală Băneasa, de unde sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a fost dus cu trenul regal la Curtea de Argeş, iar pe traseu, în gări, s-au adunat mii de oameni care au aplaudat şi au scandat ”Regele Mihai”. 

Credit: Mediafax Foto

Trenul regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş a fost întâmpinat cu aplauze în Gara din Piteşti, de peste 3.000 de oameni. Oamenii au aplaudat şi au aruncat flori în faţa trenului.

16.000 de oameni au asistat  la Curtea de Argeş la slujba de înhumare a Regelui Mihai. În timpul slujbei, oamenii care stau în jurul Catedralei Arhiepiscopale au aprins lumânări.

Slujba a fost oficiată în vechea catedrală de IPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, şi IPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi. 

Credit: Mediafax Foto

Credit: Mediafax Foto

21 de salve de tun au fost trase, sâmbătă seară, la Noua Catedrală din Curtea de Argeş, de către Brigada 30 Gardă, simultan fiind intonate Imnul Naţional şi Imnul Regal.


Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase