Home » D:News » Membrana ”minune” ce ar putea rezolva problema lipsei apei potabile

Membrana ”minune” ce ar putea rezolva problema lipsei apei potabile

Autor: Oana Bujor 02.17.2018
Membrana ”minune” ce ar putea rezolva problema lipsei apei potabile
Într-o lume cu două milioane de oameni la nivel global care nu au acces la apă potabilă, un grup de specialişti din cadrul universităţilor Monash, CSIRO şi Texas au descoperit o nouă soluţie ce ar putea pune capăt lipsei apei potabile.

Întregul proces are la bază cadrele metalice-organice (MOF), un material inovativ care poate fi utilizat pentru captarea, stocarea şi eliminarea compuşilor chimici. Conform Science Daily, în acest caz sarea şi ionii din apa de mare. 

Echipa de specialiştii a descoperit recent că membranele MOF pot imita funcţiile de filtrare sau ”selectivitatea ionică” a membranelor celulare organice. În viitor, membranele vor avea capacitatea de a îndepărta sărurile din apa de mare, cât şi de separare a ionilor metalici într-un mod eficient atât ca timp, cât şi ca investiţie. În prezent, membranele osmotice inverse sunt utilizate pentru desalinizarea a peste 50% din apa de la nivel mondial. 

În cazul industriei miniere, procesele ce implică membrane sunt dezvoltate pentru reducerea poluării apei, dar şi pentru recuperarea metalelor valoroase. De exemplu, bateriile cu litiu-ion sunt printre cele mai utilizate la nivel global, însă datorită cererii masive, specialiştii ar putea apela la producerea litiumului din surse netradiţionale, precum conţinerea lor din apa sărată. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: