Home » D:News » Exemplar princeps al cărţii „The Birds of America”, evaluat la o sumă fabuloasă

Exemplar princeps al cărţii „The Birds of America”, evaluat la o sumă fabuloasă

Publicat: 27.04.2018
Exemplar princeps al cărţii „The Birds of America”, evaluat la o sumă fabuloasă
Un exemplar dintr-o ediţie princeps a uneia dintre cele mai celebre cărţi de istorie naturală, "The Birds of America", de John James Audubon, evaluat la 8 - 12 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie pe 14 iunie, la New York, de casa Christie's, transmite Reuters.

Este vorba de un exemplar în patru volume din prima ediţie a cărţii, care include desene colorate realizate manual şi are o lungime de aproape un metru, scrie Mediafax.

Încasările generate de licitaţie vor fi alocate unor proiecte de conservare a plantelor, animalelor şi habitatelor naturale derulate de Knobloch Family Foundation.

Cartea a fost cumpărată în 2012, de omul de afaceri Carl W. Knobloch Jr. – care a murit în 2016 -, de la moştenitorii lui William Henry Cavendish-Scott-Bentinck, al patrulea duce de Portland, pentru suma de 7,9 milioane de dolari.

„The Birds of America” a fost iniţial publicată între anii 1827 – 1838 şi reprezintă rezultatul muncii de cercetare desfăşurate de ornitologul franco-american în America de Nord.

În decembrie 2010, un alt exemplar al acestui volum a fost vândut la licitaţie la preţul record de 8,6 milioane de euro.

Experţii spun că prima ediţie a acestui volum a numărat doar 200 de exemplare complete. Se pare că în prezent ar mai exista 120 de exemplare complete, 107 deţinute de instituţii şi 13, de colecţionari privaţi.

Lui Audubon, ornitolog şi naturalist născut în Haiti – pe atunci colonie franceză -, în 1785, i-a luat 12 ani să realizeze acest studiu, timp în care a călătorit în toată America împuşcând păsări, pe care apoi le atârna de un fir şi le picta. Artistul a mers apoi în Marea Britanie să îşi publice cartea, pe care a promovat-o printre oamenii bogaţi.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase