Home » D:News » Expoziţie de geme şi bijuterii, un recital şi tururi ghidate, joi, la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţie de geme şi bijuterii, un recital şi tururi ghidate, joi, la Muzeul Naţional de Artă al României

Expoziţie de geme şi bijuterii, un recital şi tururi ghidate, joi, la Muzeul Naţional de Artă al României
Publicat: 27.06.2018
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti dedică ultima zi de joi din luna iunie unei serii de evenimente care pun în valoare atât expoziţiile deja deschise în instituţie, cât şi o selecţie de camee, geme şi bijuterii din colecţia Pappazoglu, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Muzeul Naţional de Artă al României îi invită pe bucureşteni să petreacă o zi de vară la sediul central din Calea Victoriei, joi, începând cu ora 13.00 şi până seara la ora 18.00, fiind programate mai multe evenimente care sunt concentrate asupra expoziţiilor deschise în această perioadă în fostul Palat Regal.

De la ora 13.00, la Parterul Galeriei Naţionale – Muzeul Naţional de Artă al României, Cabinetul de Desene şi Gravuri lansează catalogul expoziţiei „Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti. 150 de ani de la naşterea artistului”. Prezentarea catalogului va fi urmată de un recital de cameră susţinut de Teodora Ionescu (flaut), bursieră a programului Tinere Talente al Fundaţiei Principesa Margareta a României, partener în acest proiect. Finalul acestei întâlniri va fi marcat de Elena Olariu, autoarea catalogului şi a conceptului expoziţional, care va susţine un tur ghidat în expunere, scrie Mediafax.

Catalogul prezintă o sinteză a operei grafice aparţinând lui Ştefan Luchian şi pune accent pe originalitatea tehnicilor experimentate de marele artist: pastelul pe pânză, acuarela pe pânză, zgârieturi, creion şi tuş aplicate pe hârtia Gillot. Treptat, tehnica pastelului îl va conduce pe Luchian spre forme esenţializate, peisajele sau naturile sale statice cu flori, devenind în final o sinteză de pete colorate, de o simplitate care-l va plasa într-o modernitate stilistică inedită pentru arta românescă din acea perioadă, notează reprezentanţii muzeului. Bogat ilustrat, volumul conţine 97 de imagini, care reproduc lucrări aparţinând Muzeului Naţional de Artă al României, respectiv, Cabinetului de Desene şi Gravuri şi Muzeul Colecţiilor de Artă. Patru pasteluri, care ilustrează textul introductiv al catalogului, provin din patrimoniul Muzeul Municipiului Bucureşti.

Autoarea catalogului şi curator al expoziţiei este Elena Olariu, şef secţie Arte Grafice, Documentare. Participarea este gratuită şi se face în limita locurilor disponibile. Expoziţia temporară Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti poate fi vizitată până pe 23 septembrie.

De la ora 16.00, este programat primul tur ghidat din cadrul expoziţiei „Vedute Veniţiene” din colecţia Intesa Sanpaolo, la Parterul Galeriei Naţionale din MNAR.

„Expoziţia prezintă în premieră patru opere ale câtorva dintre cei mai cunoscuţi artişti italieni şi nu numai care au contribuit la consolidarea şi răspândirea noului gen artistic pe parcursul secolului al XVIII-lea.

La Muzeul Naţional de Artă al României, expoziţia este deschisă până pe 15 iulie.

Seara, de la ora 18.00, are loc vernisajul expoziţiei „Metamorfoze. Camee, geme şi bijuterii din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României”, în Sala Oglinzilor a fostului Palat Regal. În perioada 29 iunie – 30 septembrie sunt expuse circa 100 de piese reprezentative – în principal inele, dar şi sigilii, cercei, brăţări – decorate cu geme-intalii, camee şi pietre preţioase din diferite epoci istorice, piese care nu au mai fost expuse până acum. O parte importantă din piese (mai ales inele cu geme şi camee) provine din Colecţia Pappazoglu, expoziţia oferind detalii despre colonelul Dimitrie Pappazoglu.

În prima zi de miercuri a fiecărei luni, intrarea la expoziţiile MNAR este liberă.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase