Home » D:News » Cum influenţează imunitatea apariţia psoriazisului

Cum influenţează imunitatea apariţia psoriazisului

Cum influenţează imunitatea apariţia psoriazisului
Publicat: 11.08.2018
Psoriazisul schimbă astăzi viaţa multora dintre noi. Afectează bărbaţii şi femeile în egală măsură, iar principalul vinovat pentru această întâlnire nefastă pare să fie stresul. Cu toate astea, în timpul sezonului cald, cei care suferă de această afecţiune observă anumite schimbări la nivelul pielii. Pentru a afla mai multe despre complicaţiile acestei boli, dezechilibrele pe care le poate provoca şi manifestările ei pe timp de vară, am apelat la medicul dermatolog Lucian Russu.
Dr. Lucian Russu: Ca orice afecţiune autoimună, psoriazisul este o boală misterioasă. Cauza exactă nu se cunoaşte, dar toate datele şi cercetările de până acum indică faptul că stresul este un important factor declanşator al afecţiunii. Suprasolicitarea nervoasă sistematică dezechilibrează sistemul imunitar al organismului, „storcându-l” de resurse. Pe termen mediu, pot apărea pusee de boli autoimune cutanate, precum psoriazis, vitiligo, dermatită atopică etc.
 
Psoriazis: care sunt cauzele
Stresul este principala cauză a bolilor de piele ale omului modern, iar faptul că stresul este omniprezent în vieţile noastre, de la căsuţa de mailuri care aşteaptă răspunsuri instantaneu, până la telefonul de care suntem legaţi aproape permanent, ambuteiajele din oraş şi cantitatea uriaşă de informaţii de care suntem bombardaţi. Această conectivitate permanentă pune o presiune imensă asupra sistemul imunitar. Cu telefonul la ureche şi cu ochii în computer, primul care are de suferit este sistemul imunitar. Iar faptul că nu prea ne mai putem sustrage acestui stres permanent va face ca psoriazisul să devină, probabil, „boala secolului”.
 
Istoricul familial poate oferi o idee asupra predispoziţiei de a dezvolta această afecţiune. Potrivit statisticilor, aproape 30% dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de această afecţiune. Însă factorii declanşatori trebuie luaţi serios în seamă: stresul, depresia, conflictele frecvente, traumastimele, infecţiile şi anumite medicamente. 
 
CSID: Poate fi influenţată cumva de căldură această afecţiune? E mai bine sau mai rău în această perioadă?
 
Dr. Lucian Russu : Vara este un anotimp favorabil pentru pacienţii cu psoriazis, care au o evoluţie bună în sezonul cald. În urma expunerii la ultraviolete, desigur, cu o protecţie solară ridicată, pacienţii au observat adeseori îmbunătăţiri pe propria piele în timpul sezonului cald.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase