Home » D:News » Ce afecţiuni abdominale sunt detectate de ecografia abdominala

Ce afecţiuni abdominale sunt detectate de ecografia abdominala

Ce afecţiuni abdominale sunt detectate de ecografia abdominala
Publicat: 28.09.2018
Ecografia abdominală se poate face la orice vârstă, fiind o metodă nedureroasă, neiradiantă şi non invazivă. Ea poate fi repetată de câte ori este nevoie şi nu necesită sedare. La ora actuală, ecografia este principala metodă de screening în medicină. Pe lângă ecografia clasică s-au mai dezvoltat metode conexe care cresc acurateţea diagnosticului, cum ar fi Doppler, elastografie şi ecografie cu agent de contrast (CEUS).
Pregătirea este simplă, ecografia se face dimineaţa sau în oricare altă perioada a zilei, condiţia este să nu mâncăm înainte cu 4 ore şi să luăm medicamente care scad gazele abdominale (mai ales la cei balonaţi). Pentru a afla mai multe despre acest procedeu care poate spune atât de multe despre corpul nostru, am apelat la Dr. Ştefan Marinescu, medic specialist medicină internă, competenţe: ultrasonografie generală, ecografie vasculară. Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?!
 
Ce se întâmplă, doctore?: Ce este, de fapt, ecografia abdominală?
 
Dr. Ştefan Marinescu: Ecografia reprezintă vizualizarea organelor interne prin intermediul ultrasunetelor.
 
CSID: În general, de ce se recomandă?
 
Dr. Ştefan Marinescu: Se recomandă ca extensie a examenului obiectiv, pentru a ajuta medicul la  diagnostic, dar se foloseşte şi ca metodă de screening pentru detectarea anumitor afecţiuni (de exemplu cancerul, la cei predispuşi) şi în urmărirea sarcinii.
 
CSID: Ce ne poate spune o ecografie abdominală?
 
Dr. Ştefan Marinescu: Ecografia ne poate da detalii despre organele interne, dar şi despre sân, testicule, vase de sânge, noduli la nivelul pielii. De menţionat un tip de ecografie care s-a dezvoltat foarte mult, cea din sarcină (3D, 4D). 
 
Ecografia abdominală: ce aduce nou fiecare tip
CSID: Care este diferenţa între o ecografie 3 D şi una de 4 D? Ce spune fiecare şi care este mai explicită?
 
Dr. Ştefan Marinescu: Ecografia clasică se face în 2D (adică 2 dimensiuni) şi oferă imagini şi trăsături plate (într-un singur plan).
 
Ecografiile 3D (imagini în 3 dimensiuni integrate de un software de viteză ridicată) sunt utile mai ales în ecografia de sarcină, pentru diagnosticarea unor modificări anatomice, de altfel greu de văzut, dar şi în patologia tumorală (cancer), unde ne furnizează informaţii despre legătura cu ţesuturile şi organele vecine, inclusiv cu vasele de sânge.
 
Ecografiile 4D (timpul fiind a patra dimensiune) sunt imagini actualizate în mod continuu, care devin similare unui film, aducând informaţii suplimentare, utile medicului.
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase