Home » D:News » Interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice, respinsă. ” Fumatul e ca homosexualitatea, se transmite genetic”

Interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice, respinsă. ” Fumatul e ca homosexualitatea, se transmite genetic”

Interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice, respinsă.  ” Fumatul e ca homosexualitatea, se transmite genetic”
Publicat: 27.09.2018
Comisia pentru sănătate a Senatului a dat, marţi, raport negativ proiectului de lege prin care se interzice folosirea ţigărilor electronice în spaţiile publice. Senatorul PNL, Leon Dănăilă a susţinut că „fumatul e ca alcoolismul şi homosexualitatea, se transmite genetic”.
„Fumatul este ca şi alcoolismul, ca şi homosexualitatea, ca şi alte droguri, sunt transmise genetic şi nu o să dispară niciodată, dar poate fi micşorat. Nu numai genetic sunt transmise, ci şi prin educaţie. Cu banii pe care îi dăm şi cu produsele electronice care au apărut, sunt de aceeaşi nocivitate ca şi ţigările pozitive. Pe de altă parte, fumatul are şi efecte benefice. Are benefic asupra memoriei, pentru că excită nicotina. Sunt nişte studii, le-am citit şi eu”, a precizat senatorul PNL, Leon Dănăilă, în cadrul şedinţei de marţi a Comisiei pentru sănătate.
 
Comisia pentru sănătate din Senat a avizat negativ proiectului de lege prin care se interzic ţigările electronice în spaţiile publice. A existat un singur vot „pentru”, ceilalţi membrii ai comisiei abţinându-se, scrie Mediafax.
 
Preşedintele Comisiei, senatorul UDMR Laszlo Atilla, a afirmat în timpul dezbaterilor pentru proiectul de lege că iniţiativa este „extrem de superficială”.
 
„Este o lege extrem, extrem de superficială, ceea ce aţi prezentat dumneavoastră. Situaţia este extrem de dramatică. Eu aş sista discuţiile la acest punct”, a afirmat Atilla. Acesta a precizat însă că, după ce vor primi şi analiza în comisie mai multe studii, se va putea vorbi despre un proiect de lege care să reglementeze situaţia ţigărilor electronice.
 
Proiectul de lege prevedea interzicerea ţigărilor electronice în spaţiile publice. „Prin fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillor şi pipe, precum şi inhalarea voluntară a aerosolilor rezultaţi în urma vaporizării substanţelor cu dispozitive electronice de tip „ţigaretă electronică” sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”, arată modificarea care era adusă articolului 2.
 
În legea în vigoare, definiţia „fumatului” este următoarea: „fumat se înţelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete, ţigări de foi, cigarillos şi pipe”.
 
Unul dintre iniţiatorii propunerii legislativă pentru modificarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, senatorul USR, Cristian Ghica, a declarat că există un lobby, de aceea nu a putut fi modificată iniţiativa.
 
„Există lobby. Pe de altă parte am înţeles punctul de vedere al colegilor mei care susţin necesitatea taxării, a rezolvării problemelor reclamelor. Eu cred că aplicarea lui ar fi benefică. Aş susţine orice proiect de genul ăsta indiferent de partidul de la care ar proveni. Proiectul nu este unul de interzicere, este un proiect de prevenire. Prevede ca dispozitivele de încălzit tutun şi ţigările electronice să fie asimilate ca ţigări normale, în sensul ca fumatul să nu fie permis în locurile publice”, a declarat senatorul USR, Cristian Ghica.
 
Iniţiatorii proiectului de lege sunt mai mulţi parlamentari din USR, PMP, PNL, dar şi senatori ai UDMR, precum Cseke Atilla sau Derzsi Akos.
 
„România se confruntă astăzi cu apariţia unor forme de fumat prezentate adesea ca „sănătoase”, deşi nu există studii ştiinţifice care să susţină aceste lucruri. Apariţia dispozitivelor de fumat de tip „ţigară electronică”, cât şi proliferarea recentă a diverselor dispozitive de inhalat aerosoli din tutun fără arderea amestecului lansează noi provocări legislative din perspectiva combaterii consumului de tutun. Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii astfel încât prin „fumat” să se înţeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spaţiile publice închise, mijloace de transport în comun, spaţii închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege care a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase