Home » D:News » Modul bizar prin care o sculptoriţă s-a otrăvit cu propria artă

Modul bizar prin care o sculptoriţă s-a otrăvit cu propria artă

Modul bizar prin care o sculptoriţă s-a otrăvit cu propria artă
Publicat: 10.12.2018
Atunci când o sculptoriţă din Toronto s-a îmbolnăvit în 2013, nu ştia că arta sa era motivul. În ultimii 15 ani, aceasta, pe nume Gillian Genser, a folosit midii albastre în sculpturile sale şi ca rezultat s-a otrăvit.

Mai exact, metalele grele, inclusiv arsenicul şi plumbul din scoici au dus la intoxicare. Într-un eseu publicat pe 28 noiembrie în Toronto Life, Genser descrie simptomele, care au început cu agitaţie, dureri de cap, stări de vomă şi au progresat până la probleme de memorie şi pierderea auzului într-o ureche. A durat doi ani până când doctorii au putut stabili diagnosticul de otrăvire cu metale grele, scrie Live Science.

Abia când a vizitat Muzeul Regal Ontario din Toronto şi a vorbit cu un curator de la nevertebrate a pus piesele laolaltă. Curatorul i-a spus lui Genser că toxinele se pot acumula în exoscheletul nevertebratelor, ceea ce a dus la studierea midiilor albastre. Chimicalele se acumulează în midii ca urmare a filtrării hranei, fiind indicatori buni pentru stabilirea nivelului poluării apei.

Genser a scris că, în cazul său, midiile cu care a lucrat proveneau din apă contaminată cu deşeu industrial. Având în vedere timpul îndelungat de expunere, nivelurile de arsenic şi plumb din sângele său erau foarte ridicate. Nu se va recupera complet niciodată şi continuă să trăiască cu multe simptome. Totuşi, a continuat să sculpteze cu midii, iar în 2015 şi-a terminat o operă care îl ilustrează pe Adam, pe care l-a numit „moartea frumoasă”.

Otrăvirea cu metale grele are loc atunci când acestea se acumulează în cantităţi mari în corpul cuiva. La niveluri ridicate, metalele grele pot înlocui anumite minerale într-o varietate de procese din corp, ceea ce poate avea efecte nocive severe, chiar până la cauzarea decesului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care este cea mai puternică otravă?

Pericolul ascuns al testelor RMN: pacienţii cu plombe sunt expuşi riscului de otrăvire cu mercur

Concluzii din ancheta poliţiştilor britanici: cum a fost otrăvit Serghei Skripal, fostul spion rus

Otrăviţi, apoi îngropaţi de vii: înainte de Vezuviu, apa toxică a îmbolnăvit populaţia oraşului Pompeii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase