Home » Istorie » Otrăviţi, apoi îngropaţi de vii: înainte de Vezuviu, apa toxică a îmbolnăvit populaţia oraşului Pompeii

Otrăviţi, apoi îngropaţi de vii: înainte de Vezuviu, apa toxică a îmbolnăvit populaţia oraşului Pompeii

Publicat: 12.11.2017
Otrăviţi, apoi îngropaţi de vii: înainte de Vezuviu, apa toxică a îmbolnăvit populaţia oraşului Pompeii
Chiar înainte de erupţia vulcanului Vezuviu în anul 79 e.n., în Pompeii exista un alt pericol, mai ascuns, dar cu un potenţial la fel de mare, care curgea prin conducte şi în casele oamenilor.

Testele recente asupra unei conducte de plumb din oraşul antic a scos la iveală o cantitate însemnată de stibiu, un element metalic extrem de toxic care era amestecat cu plumbul pentru a întări aliajul, scrie Live Science.

Astfel de ţevi erau chiar des utilizate în tot Imperiul Roman, iar astăzi sunt considerate o alegere proastă pentru construirea unui sistem modern de alimentare cu apă.

Astfel, plumbul ar fi o alegere bună dacă nu s-ar dezintegra şi dacă nu ar ajunge în apă. Apa contaminată cu plumb este considerată extrem de periculoasă, dar stibiul este un element cu un risc chiar mai ridicat.

Conform analizelor, cantitatea de stibiu era suficientă pentru a provoca romanilor probleme digestive (diaree şi vărsături), iar pe termen lung probleme de ficat şi rinichi.

Acum câteva secole, istoricii considerau că aceste contaminări ar fi dus chiar la prăbuşirea Imperiului Roman, dar oxidul de calciu împiedica acest lucru, conform ultimelor studii.

Totuşi, stibiul este mult mai toxic decât plumbul, element care era neştiut istoricilor din trecut. Elementul nu este oprit de stratul de calcit care se formează în interiorul ţevilor. Acesta poate duce la probleme de inimă, în cele mai severe cazuri.

Pentru a determina compoziţia chimică a ţevii, cercetătorii au folosit o metodă capabilă de a detecta cantităţi mici de elemente metalice şi nemetalice. Au dizolvat o mostră în acid azotic concentrat şi au încălzit-o la 6.000 de grade Celsius pentru a ioniza elementele (adăugarea sau înlăturarea electronilor) pentru a putea fi identificate şi analizate cu ajutorul unui spectrometru.

Concentraţia de stibiu a fost în jur de 3.680 de micrograme pe gram. Este o cantitate imensă care ar fi cauzat efecte nocive severe.

Mai mult decât atât, proximitatea vulcanului Vezuviu ar fi dus la creşterea concentraţiei de stibiu raportată la alte oraşe romane.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire URIAŞĂ în Pompei: ”Este în stare perfectă de conservare”

Cuplul celebru de la Pompeii, rămas îmbrăţişat în urma erupţiei vulcanice, erau doi homosexuali

DESCOPERIREA din oraşul Pompei care i-a lăsat fără cuvinte pe oamenii de ştiinţă

Imagini fascinante cu Pompeii modern, oraşul din Caraibe care a fost distrus de o erupţie vulcanică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase