Home » D:News » Cinci dintre substanţele ce provoacă cea mai puternică dependenţă

Cinci dintre substanţele ce provoacă cea mai puternică dependenţă

Cinci dintre substanţele ce provoacă cea mai puternică dependenţă
Publicat: 09.12.2018
După cum ştie orice persoană ce a băut o cană de cafea, nu toate drogurile sunt periculoase. Cafeina este cel mai răspândit drog psihoactiv ce nu prezintă un risc pentru sănătatea umană.

Pentru a oferi o idee privind cele mai periculoase substanţe, o echipă de medici, chimişti şi farmacologi din cadrul Colegiului Regal din Marea Britanie au clasat drogurile în funcţie de trei factori: cât de multe probleme fizice provoacă, cât de puternică este dependenţa şi cât de dăunătoare este pentru societate. Conform Business Insider, acestea sunt drogurile ce provoacă cea mai mare dependenţă.

Următorul clasament s-a axat pe:

  1. Plăcerea sau euforia pe are o resimte utilizatorul în urma consumului
  2. Dorinţa pe care o resimte persoana după ce trece efectul drogului
  3. Dependenţa fizică, durerile de cap şi alte simptome fizice pe care le resimte utilizatorul

Pe primul loc, în funcţie de aceşti factori, se află heroina. Drogul a obţinut un scor de 3/3 în toate cele trei efecte.  Pe locul doi s-a clasat cocaina fiind obţinut un scor de 3/3 în cadrul efectului de plăcere sau euforie indus. Însă acest drog provoacă o dependenţă psihoactivă relativ mai mică decât cea a heroinei.

Având în vedere dependenţa psihologică, nicotina are aproape acelaşi nivel precum cocaina. În ciuda acestui scor, nicotina provoacă mai puţină euforie şi provoacă o dependenţă fizică mult mai redusă.

Pe locul patru se situează barbituricele, medicamente cu efect sedativ prescrise în trecut pentru anxietate. Acestea oferă o stare slabă de euforie şi provoacă o dependenţă psihologică şi fizică mai redusă decât nicotina, heroina şi cocaina.

Alcoolul provoacă o dependenţă psihologică mai slabă decât tutunul. În cadrul efectelor ce se referă la plăcere, tutunul şi alcoolul sunt la acelaşi nivel. De asemenea, cele două produc o dependenţă fizică similară.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Mirajul si tragedia drogurilor: de la placere la durere

6 droguri care ar putea aduce beneficii surprinzătoare sănătăţii umane

Cele mai devastatoare droguri care creează dependenţă nu sunt nici pe departe cele ilegale, precum heroina sau cocaina

Efectele devastatoare ale consumului de droguri (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase