Home » D:News » Fraţii ghinionişti care au dorit să vândă un tablou celebru contrafăcut. Au fost păcăliţi la rândul lor

Fraţii ghinionişti care au dorit să vândă un tablou celebru contrafăcut. Au fost păcăliţi la rândul lor

Publicat: 31.12.2018
Să fii criminal nu este rentabil, zicală adevărată pentru doi fraţi din Spania. Într-o afacere ilegală demnă de comedie, cei doi au încercat să vândă tablou fals „de Francisco de Goya” unui cumpărător. Aceştia au sfârşit prin a fi plătiţi cu bani (la fel de) falşi. De asemenea, au ajuns şi în închisoare.

Fraţii era din Girona, zona Cataloniei din Spania. Aceştia au cumpărat în 2003 ceea ce credeau că este o pictură autentică a artistului, scrie The Vintage News.

Opera era un portret al artistului spaniol Antonio Maria Esquivel. Tabloul de 90 X 60 centimetri a venit cu un certificat de autenticitate, pe care fraţii se bazau. A fost prima lor greşeală.

După trei ani, pictura a fost examinată de experţi şi a fost declarată un fals realizat în secolul al XIX-lea. Judecătorii din Girona au hotărât ca fraţii să poată păstra piese pentru cei 20.000 de euro pe care i-au dat, fără să fie nevoie să plătească suma originală, adică 270.000 de euro.

În 2014, în speranţa că vor obţine profit, cei doi au încercat să vândă falsul unui cumpărător care ar fi trebuit să fie un şeic arab, folosind acelaşi certificat de autenticitate cu care au fost păcăliţi. Aceasta a fost a doua greşeală.

Tabloul şi banii falşi. Credit: Cuerpo National de Policia

Suma aleasă de ei a fost de 4 milioane de euro, în decembrie 2014. Un intermediar italian, care făcea parte din anturajul „şeicului”, trebuia să se întâlnească cu fraţii în Turin pentru a le oferi banii. Acesta a cerut fraţilor să îi dea un comision de 300.000 de euro din proprii lor bani.

După ce au împrumutat această sumă, fraţii au mers la Torino pentru a se întâlni cu italianul. Aceasta a fost a treia greşeală. Intermediarul i-a plătit pentru pictură şi au verificat banii cu un dispozitiv pentru a se asigura că sunt adevăraţi, dar intermediarul a schimbat probabil banii înainte ca fraţii să ajungă în Elveţia.

Atunci când aceştia au ajuns în Geneva şi au încercat să pună banii într-o bancă, au descoperit că banii din posesia lor erau falşi – fotocopii ale francilor elveţieni. Este de la sine înţeles că „şeicul” şi „intermediarul” au dispărut. 

Mai rău, fraţii au fost opriţi la graniţa cu Franţa, din cauza banilor falşi în posesia lor. Aceştia, ajunşi în Spania, au fost arestaţi imediat pentru tentativă de fraudă, iar banii au fost confiscaţi. Poliţia care investiga a găsit pictura în apartamentul unui frate, fiind confiscată şi aceasta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tabloul găsit la Tulcea despre care se credea că a fost pictat de Picasso este un fals. Muzeul Naţional de Artă al României nu a primit nicio solicitare de experitză

Un celebru tablou de David Hockney, evaluat la 80 de milioane de dolari, scos la licitaţie. Ar putea stabili un nou record

Un tablou al pictorului suprarealist René Magritte, vândut pentru o sumă record

Adrian Ghenie, românul care a vândut tablouri de milioane de lire sterline, va expune la galeria Pace din New York

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase