Home » D:News » Filmul „Touch Me Not”, care a câştigat trofeul Ursul de Aur la Berlin anul trecut, va fi lansat şi în România

Filmul „Touch Me Not”, care a câştigat trofeul Ursul de Aur la Berlin anul trecut, va fi lansat şi în România

Filmul „Touch Me Not”, care a câştigat trofeul Ursul de Aur la Berlin anul trecut, va fi lansat şi în România
Publicat: 30.01.2019
Lungmetrajul "Touch Me Not", premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2018, urmează să fie lansat în România pe 15 martie, în cadrul Festivalului Internaţional de Drepturile Omului One World. Proiecţia va fi însoţită de seria de dezbateri publice "Politicile corpului", conform unui comunicat remis MEDIAFAX.
Protagoniştii peliculei „Touch Me Not” şi activişti pentru drepturile omului din toate colţurile continentului european vor dubla lansarea românească a peliculei cu un dialog direct cu publicul român cu privire la subiectele sensibile şi de actualitate descrise în documentar, scrie Mediafax.
 
Dezbaterile „Touch Me Not – Politicile Corpului” au au fost prezente în călătoria internaţională a filmului la cele mai importante festivaluri şi la pricipalele lansări în cinematografe din Europa şi America de Nord, la MOMA (Muzeul de Artă Modernă din New York), ICA (Institutul de Artă Contemporană din Londra), la manifestările de profil de la Karlovy Vary, Viennale, IDFA Amsterdam şi BFI London.
 
„Corpul nostru, intimitatea, sexualitatea sunt aspecte esenţiale ale vieţii şi identităţii noastre, totuşi ne este atât de greu să vorbim despre ele, fiind înconjurate de atâtea tabuuri şi blocaje. «Touch Me Not» este o invitaţie la dialog”, precizează cineasta Adina Pintilie.
 
„Te invită pe tine, spectatorul, să îţi pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, şi să-ţi exerciţi capacitatea de empatie, de a te pune în «pielea» Celuilalt”, mai afirmă regizoarea.
 
Publicul român mai are ocazia să intre în dialogul stârnit de film chiar de la premiera mondială care a avut loc la Festivalul de la Berlin anul trecut. Conform realizatorilor, filmul deschide un spaţiu de autoreflecţie, „trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, şi devenind mai mult decât un film: o experienţă transformativă”.
 
Seria de dezbateri „Touch Me Not – Politicile Corpului” îşi propune să extindă procesul autoreflexiv pornit de film, creând un spaţiu de dialog deschis despre subiecte precum: graniţele personale, corpul ca un „câmp de luptă” al ideologiilor, alteritatea, intimitatea şi dizabilitatea, fluiditatea genurilor, frumuseţea non-normativă şi libertatea personală.
 
„Touch Me Not” a fost nominalizat la premiul European Discovery – Prix FIPRESCI la gala Academiei de Film Europene din 2018. Începând cu luna octombrie a lui 2018, filmul a fost lansat în cinematografele din Franţa, Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, Danemarca, Elveţia, SUA, urmând să aibă premiera în alte peste 25 de ţări pe parcursul anului curent. Filmul a fost selectat în peste 50 de festivaluri prestigioase din toate colţurile lumii, printre care cele de la Toronto, Sydney, Amsterdam, Sarajevo, Sevilia, Salonic, Ierusalim, São Paulo, Rio de Janeiro, Mumbai, Montreal etc.
 
Cu muzica celor de la Einsturzende Neubauten, „Touch Me Not” reuneşte protagonişti din întreaga Europă. Pe afiş se regăsesc Laura Benson (Marea Britanie/Franţa), Tómas Lemarquis (Islanda/Franţa), Christian Bayerlein (Germania), Grit Uhlemann (Germania), Hanna Hofmann (Germania), Seani Love (Marea Britanie/Australia), Irmena Chichikova (Bulgaria), Dirk Lange (Germania).
 
Imaginea este semnată de George Chiper Lillemark, din România, designul de sunet este realizat de Dominik Dolejsi, din Cehia, compozitor este Ivo Paunov, din Bulgaria. Scenografia i se datorează lui Adrian Cristea, iar costumele, Mariei Pitea, amândoi din România.
 
Festivalul de film One World va avea loc în Bucureşti, în perioada 15 – 24 martie.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase