Documentele pe care trebuie să le aibă un medic străin pentru a profesa în România

06 02. 2019, 08:24
„Dacă discutăm despre un medic străin care vrea să profeseze în ţara naostră are nevoie de recunoaşterea diplomelor care se face de către Ministerul Sănătăţii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

După acest prim pas, candidatul străin va merge la Colegiul Medicilor din România pentru a obţine dreptul de liberă practică. Apoi, după ce obţine dreptul de liberă practică, medicul străin va merge la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) pentru a primi documentul de parafă.

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii susţine că aceste documente sunt necesare pentru a se angaja atât într-un spital de stat, cât şi în unul privat.
 
Colegiul Medicilor din România a transmis, referitor la cazul falsului chirurg italian descoperit în România, că nu a eliberat niciun document care să confere presupusului medic dreptul de a practica medicina pe teritoriul ţării noastre, precizând că au fost sesizate deja organele de urmărire penală. De asemenea, Sorina Pintea, a declarat, marţi, că ministerul Sănătăţii nu a echivalat diploma acestuia. Cu toate acestea, ministrul a precizat că bărbatul obţinuse parafă de la Direcţia de Sănătate Publică.
 
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din Bucureşti a depus o plângere după ce falsul chirurg de origine italiană a efectuat operaţii în România. Potrivit reprezentanţilor parchetului, ancheta vizează infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activităţi.
 
Jurnaliştii de la Libertatea au scris că, timp de un an, un fals medic de chirurgie plastică a lucrat sub nume fals la clinici din Bucureşti şi a operat zeci de oameni. El a operat fără însă a avea studii de medicină, iar sub numele de Matthew Mode a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group.
 
Matthew Mode se numeşte, de fapt, Matteo Politi, fiind un italian din Veneţia, cu doar 8 clase absolvite.