Home » D:News » NYT: China, acuzată că a colectat mostre ADN pentru profilare şi control a comunităţii uigure

NYT: China, acuzată că a colectat mostre ADN pentru profilare şi control a comunităţii uigure

NYT: China, acuzată că a colectat mostre ADN pentru profilare şi control a comunităţii uigure
Publicat: 23.02.2019
Autorităţile din China au recurs la echipamentele unei companii din Statele Unite pentru a construi un sistem de supraveghere axat pe profilul ADN, vizând membri ai comunităţii uigure, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Autorităţile chineze îl numesc un simplu control medical. Tahir Imin a avut dubii. Aceştia au prelevat mostre de sânge de la musulmanul în vârstă de 38 de ani, i-au scanat faţa, i-au înregistrat vocea şi i-au luat amprentele digitale. „Au spus: «Nu ai dreptul să pui întrebări despre acest lucru. Dacă vrei să adresezi întrebări, vei ajunge la poliţie»”, a declarat Tahir Imin.

Imin se numără printre milioanele de persoane vizate de o vastă campanie chineză de supraveghere şi opresiune. Autorităţile din China prelevează mostre ADN şi primesc ajutor din Statele Unite pentru acest lucru, scrie cotidianul The New York Times.

„China vrea să îi facă pe membrii comunităţii uigure, un grup majoritar musulman, să fie mai supuşi Partidului Comunist. Aproape un milion de oameni au fost arestaţi în China, în ceea ce autorităţile numesc «tabere de reeducare», situaţie condamnată de organizaţiile pentru drepturile omului şi de Administraţia Donald Trump, care a ameninţat cu sancţiuni. Colectarea mostrelor genetice constituie un element central în această campanie a Chinei, afirmă organizaţii pentru drepturile omului şi activişti uiguri. Ei spun că o bază de date ADN ar putea fi utilizată pentru depistarea tuturor uigurilor care nu se conformează acestei campanii”, afirmă editorialistul Sui-Lee Wee, într-un articol din cotidianul The New York Times.

Continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase