Home » D:News » Dr. Anthony Pfaff: Inteligenţa artificială, o provocare la adresa legilor şi normelor războiului. ”Nu sunt responsabile pentru acţiunile lor”

Dr. Anthony Pfaff: Inteligenţa artificială, o provocare la adresa legilor şi normelor războiului. ”Nu sunt responsabile pentru acţiunile lor”

04.18.2019
România este un membru cheie al NATO şi poate ajuta alianţa transatlantica să găsească un răspuns integrat la agresiuni, inclusiv la cele din spaţiul informaţional, afirmă Dr. Anthony Pfaff, profesor la Colegiul de Război al U.S. Army, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării.

Profesorul american a vorbit, într-un amplu interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre provocările cu care se confruntă Alianţa Nord-Atlantică, punând accentul pe necesitatea de a găsi o soluţie pentru contracararea dezinformărilor şi agresiunilor în spaţiul informaţional.

Un alt subiect major abordat de profesorul american a fost cel al utilizării inteligenţei artificiale (IA) în domeniul militar, menţionând inclusiv riscurile şi provocările generate de folosirea acestor sisteme militare autonome. „Una dintre acestea este că platformele de inteligenţă artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului şi normelor asociate cu războiul, deoarece nu sunt responsabile pentru acţiunile lor, încălcările comise de aceasta ar putea rămâne nesancţionate deoarece sunt maşini, deşi acestea iau, de fapt, decizii de viaţa şi de moarte”, a declarat dr. Phaff.

Redăm integral interviul acordat de profesorul Anthony Pfaff:

MEDIAFAX: Cum vedeţi viitorul relaţiei transatlantice în contextul schimbărilor în dinamica securităţii, inclusiv ameninţări cibernetice, ascensiunea populismului, acţiuni tot mai agresive ale Rusiei?

Dr. Anthony Pfaff: Cred că viitorul relaţiei va fi unul solid şi va rezista în timp. Problema pentru alianţă va fi cum să funcţioneze în condiţii de competiţie constantă, care poate lua destul de rapid forma unui conflict armat. Mai mult, având în vedere că toate acestea se întâmplă în diferite câmpuri de activitate, cum ar fi aerian, terestru, în spaţiu cibernetic, în lumea virtuală, precum şi în lumea reală, trebuie să facem o treabă mai bună în a găsi cu un răspuns integrat la orice fel de agresiune, pentru că agresiunea nu este doar doar fizică, ci poate fi şi informaţională. Iar depăşirea acestei provocări va necesita cel puţin trei lucruri, în primul rând, abilitatea de a lucra în spaţiul narativ şi de a fi capabil să contracarezi materialele narative false pe măsură ce apar, poate chiar să acţionăm înainte lor şi cât mai rapid. Va trebui să analizăm moduri, trebuie să înţelegem mai bine modul în care funcţionează domeniile virtual, cibernetic, informaţional etc, astfel încât să le putem restricţiona, putem restrânge capacitatea oricui de a promova dezinformări şi, în final, cred că va trebui să înţelegem că acestea nu sunt doar probleme militare, ci la fel de bine şi politice şi publice. Aşa că este nevoie de programe educaţionale care să ajute oamenii să înţeleagă cum să consume informaţia pe care o primesc, astfel încât guvernele, în special alianţa, să rămână destul de libere în ceea ce priveşte acţiunile politice.

MEDIAFAX: Aş dori, de asemenea, să vă întreb despre implicarea Rusiei sau a altor actori în domeniul mass-media, investiţiile în mass-media şi modul în care aceştia manipulează mass-media?

Dr. Anthony Pfaff: Nu sunt chiar un expert în acest domeniu, tind să mă concentrez mai mult asupra modului în care influenţează deciziile politice şi opţiunile militare. Desigur, folosesc o serie de platforme, cele identificabile publicului, cum ar fi RT (Russia Today, n.red.) şi altele; mai sunt „trolii” pe internet, utilizaţi pe platformele de socializare. Deci, ori de câte ori există o platformă pentru diseminarea informaţiei există o capacitate corespunzătoare de a o exploata.

MEDIAFAX: În contextul evoluţiilor din domeniul securităţii în regiunea Mării Negre, cât de importantă este România pentru NATO şi SUA?

Dr. Anthony Pfaff: Bineînţeles, extrem de importantă, este flancul nostru de sud-est, aşa că, aş spune că România este un membru cheie al alianţei, şi cred că este bine poziţionată, lucru evidenţiat de această conferinţă, pentru a ajuta la începerea soluţionării problemelor despre care am vorbit mai înainte, care schimbă caracterul conflictelor. Şi cred că România face paşi importanţi, va contribui la dezvoltarea alianţei sau la consolidarea alianţei în această privinţă.

MEDIAFAX: Aş dori să vă întreb despre folosirea inteligenţei artificiale (IA) în plan militar şi războiul cibernetic. Cum protejăm IA de inamici ? Cum vor schimba caracterul războiului armele autonome controlate de IA?

Dr. Anthony Pfaff: Mă ocup de inteligenţa artificială şi cred că există câteva preocupări în acest sens. Una dintre acestea este că platformele de inteligenţă artificială pot reprezenta provocări la adresa legilor războiului şi normelor asociate cu războiul, deoarece nu sunt responsabile pentru acţiunile lor, încălcările comise de aceasta ar putea rămâne nesancţionate deoarece sunt maşini, deşi acestea iau, de fapt, decizii de viaţa şi de moarte.

Luând decizii de viaţă şi de moarte, care afectează oameni, desigur că suntem neliniştiţi în legătură cu asta. Deci, răspunsul este că, pentru a răspunde mai direct la întrebare., un răspuns este să avem o convenţie prin care să le interzicem. Problema este că nu toată lumea va semna convenţia respectivă. Pentru a răspunde acelor adversari care au această capacitate, probabil că nu va funcţiona acest lucru, dar poate ceea ce ar trebui să facem este să avem convenţii internaţionale la care toate părţile care dezvoltă această tehnologie să vină să discute norme asociate utilizării ei. Cred că ar fi un pas politic major şi bun de luat.

Acum, în ceea ce priveşte protejarea de inamici, nu ştiu cum putem face asta, informaţiile sunt acolo, o mare parte din această tehnologie are dublă utilizare, deci este dezvoltată în centre civile care nu au prea multe măsuri în domeniul securităţii, aşa că este uşor de găsit şi obţinut. De asemenea, este folosită în aplicaţii comerciale, aşa că este uşor de găsit şi obţinut. Deci nu cred că aceasta este o tehnologie pe care să o putem restricţiona în viitor. S-ar putea să îi controlăm utilizarea, dar nu o vom putea opri. Trebuie să clarificăm despre ceea ce vorbim. Deci, avem inteligenţă artificială, partea cibernetică se referă doar la aspectele legate de reţea, care, după cum se cunoaşte, au baza lor inteligenţa artificială, precum şi inteligenţă umană. Deci, partea cibernetică este doar acea reţea şi ceea ce face reţeaua asta ne face vulnerabili, pentru că alţi oameni pot obţine acces la acea reţea, în mod nedorit. Deci, există o ameninţare privind reţeaua? Da, aceasta reprezintă o vulnerabilitate pe care trebuie să o abordăm şi asta este, de asemenea, foarte dificil având în vedere cât este de extinsă reţeaua.

Dr. Anthony Pfaff a participat marţi la conferinţa MAS: „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”.

Anthony Pfaff este, în prezent, profesor şi cercetător pentru profesia militară şi etică la Institutul de Studii Strategice (SSI), US Army War College, Carlisle, PA. Colonel în retragere şi ofiţer al zonei de externe (FAO) pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Dr. Pfaff a lucrat recent ca director pentru Irak în cadrul personalului Consiliului de Securitate Naţională. Ultimul său post activ a fost de consilier militar superior al Departamentului de Stat în perioada 2013-2016, unde a servit în cadrul personalului de planificare a politicilor, oferind consultanţă pe afaceri cibernetice, militare regionale, regiunea Golfului Arab, Iran şi reforma asistenţei sectorului de securitate.

 

Cele mai noi articole
În două luni vom putea reveni la normalitate, susține încă un expert care spune că pandemia va fi învinsă anul acesta
În două luni vom putea reveni la normalitate, susține încă un expert care spune că pandemia va fi învinsă anul acesta
Românii au aplicat în număr record pentru locuri de muncă în 2021
Românii au aplicat în număr record pentru locuri de muncă în 2021
Europa e din ce în ce mai bătrână – doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
Europa e din ce în ce mai bătrână – doar 16% din populaţie are între 15 şi 29 de ani
ProSport.ro – site-ul pe care românii au petrecut cel mai mult timp! Halep, noul antrenor al ”naționalei” sau Djokovic, printre subiectele de interes major
ProSport.ro – site-ul pe care românii au petrecut cel mai mult timp! Halep, noul antrenor al ”naționalei” sau Djokovic, ...
„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani
„Muntele care arde”, focul misterios din Australia nestins de cel puțin 6.000 de ani
Ar putea exista vreodată creaturi de mărimea lui Godzilla sau King Kong?
Ar putea exista vreodată creaturi de mărimea lui Godzilla sau King Kong?
6 instrumente spațiale care s-au ciocnit de corpuri cerești de dragul științei
6 instrumente spațiale care s-au ciocnit de corpuri cerești de dragul științei
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Bulele de aer din gheața din Antarctica indică o cauză a scăderii oxigenului
Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Chiar este posibil să devii accidental alergic la carnea roșie. Explicația științifică
Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial
Lusitania, nava care a contribuit la intrarea SUA în Primul Război Mondial
Experții spun că Omicron este „cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”
Experții spun că Omicron este „cel mai exploziv și mai transmisibil virus din istorie”
„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
„Soarele artificial” al Chinei a doborât un nou record mondial pentru fuziunea plasmei
Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Forțele Spetsnaz, arma cea mai de preț a Rusiei
Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada
Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada
Un dietetician explică de ce nu toate caloriile sunt la fel
Un dietetician explică de ce nu toate caloriile sunt la fel
Masculii tineri de elefant își controlează agresivitatea dacă în apropiere se află masculi mai în vârstă
Masculii tineri de elefant își controlează agresivitatea dacă în apropiere se află masculi mai în vârstă
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Primul preşedinte american care a fost SILIT să îşi dea demisia
Antenele de satelit Starlink ale lui Elon Musk, „un adevărat magnet” pentru pisici
Antenele de satelit Starlink ale lui Elon Musk, „un adevărat magnet” pentru pisici