Home » D:News » Generalul american Charles Wald: SUA îşi menţin sută la sută angajamentele faţă de România

Generalul american Charles Wald: SUA îşi menţin sută la sută angajamentele faţă de România

Publicat: 17.04.2019
Statele Unite îşi menţin în proporţie de sută la sută angajamentele faţă NATO, iar România trebuie să îşi facă auzită vocea ca partener egal, afirmă Charles Wald, fost locţiitor al şefului Comandamentului SUA în Europa, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării.

Fostul oficial miliar american a vorbit, într-un amplu interviu pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS), despre rolul României în cadrul NATO şi în regiunea Mării Negre, a subliniat soliditatea angajamentelor Statelor Unite faţă de apărarea aliaţilor europeni, în pofida retoricii politice de la Washington, şi a explicat modul în care Rusia foloseşte exporturile de resurse energetice ca pe un instrument politic.

Generalul Wald a mai afirmat că ţara noastră este în prima linie a frontului defensiv al NATO şi a îndemnat România să-şi facă auzită vocea ca partener egal în cadrul alianţei transatlantice.

Redăm integral interviul acordat de generalul Charles Wald:

MEDIAFAX: Sunt preocupări tot mai mari privind angajamentele Statelor Unite faţă de apărarea europeană, cât şi presiuni asupra aliaţilor europeni în vederea creşterii bugetelor lor militare.
Asistăm la o criză transatlantică? Cum poate supravieţui sau chiar prosperarea cooperarea transatlantică în contextul schimbărilor dinamicii securităţii?

Charles Wald: În privinţa primei chestiuni, dacă angajamentele SUA faţă de NATO sunt în declin, aş spune că răspunsul este: absolut nu. Ne menţinem în totalitate angajamentele faţă de NATO. Locuiţi într-o ţară a politicii, trăim într-o ţară a politicii. Retorica politică nu reflectă, uneori, realitatea, aşadar aş spune că angajamentele Statelor Unite ale Americii faţă de NATO sunt în acest moment la fel ca întotdeauna. În mod ironic, retorica suna ca şi cum sprijinul nostru pentru NATO ar putea fi un pic în scădere, dar în cea mai mare parte este doar retorică. Cred că intenţia preşedintelui nostru este de a se asigura că toţi sunt conştienţi de angajamentele naţiunilor care fac parte din NATO.

După cum s-a menţionat, România alocă 2% din PIB pentru apărare, element ce face parte din criterii.Dar, în realitate, avem o formă de guvernare trilaterală. Avem Curtea Supremă, Senatul şi Congresul, şi apoi putere executivă. În mod ironic, cred că Winston Churchill a spus la un moment dat că Statele Unite ale Americii fac întotdeauna ceea ce este corect, după ce au încercat toate celelalte posibilităţi. Deci, avem un fel de proces dificil de a ajunge la o decizie.

Din nou, ideea de bază este că Statele Unite îşi menţin în proporţie de sută la sută angajamentele faţă NATO, aşadar menţinem sută la sută angajamentele faţă de România. Vom fi aici. Aşa cum le-am spus şi câtorva dintre colegii dumneavoastră, articolul 5 spune că un atac asupra unuia este un atac împotriva tuturor, ştim cu toţii acest lucru. Articolul 5, dacă vreodată va fi declanşat, înseamnă că veţi avea toată forţa armatei americane aici, în România. Aşadar, cred că este important ca românii să continue să spună Statelor Unite că apreciază NATO, dar răspunsul este că ne menţinem în mod absolut angajamentele faţă de voi în cadrul NATO.

MEDIAFAX: Aşa este democraţia, este dezordonată, dar funcţionează

Charles Wald: Aşa cum a spus Churchill, ştii, este foarte dezordonată, dar celelalte alternative nu sunt foarte bune. Aşa că este o parte din a fi corect, toată lumea primeşte o opinie, unii vorbesc mai tare decât alţii, dar în cele din urmă se realizează ce este bine.

MEDIAFAX: Cum influenţează noii factori de insecuritate în Europa (naţionalismul radical, ascensiunea populismului, Rusia) viitorul securităţii în zona Mării Negre?

Charles Wald: Este o întrebare foarte bună. Cred că securitatea de aici în regiune – Marea Neagră este, să spunem, o zonă disputată foarte proeminentă, cu Crimeea, strâmtoarea Kerci, convenţia de la Montreux privind (strâmtoare) Dardanele, locaţia geografică – România se află pe linia frontului defensiv al NATO. Nu este nicio îndoială, sunteţi în prima linie. Şi această regiune, la care am făcut referire recent, nu numai Marea Neagră, dar şi Marea Egee, estul Mării Mediterane, Turcia, Orientul Mijlociu, Egipt, Africa de Nord, toate acestea sunt zone importante care se confruntă cu unele provocări şi turbulenţe.

Există şi unele lucruri pozitive, resursele de energie din estul Mării Mediterane, energia din România, potenţiale depozite de şist din România. Am discutat puţin despre acestea la cea mai recentă dezbatere. Însă energia joacă un rol imens, chiar şi astăzi, în cadrul securităţii globale. Statele Unite s-au angajat în Orientul Mijlociu din 1947, în primul rând în legătură cu petrolul, dar şi cu Israelul. Securitatea energetică în Europa de Vest, cu problema reprezentată de faptul că Rusia poate manipula o parte din politică de aici ca urmare a gestionării majorităţii resurselor de gaze naturale.

Noile gazoducte, descoperirile de petrol şi gaze în estul Mării Mediterane, petrolul şi gazele aflate la mare adâncime sub apă, Egiptul care are acum acces la energia din sudului Mării Mediterane, Israelul care are potenţialul de a deveni independent din punct de vedere energetic. Acestea sunt chestiuni majore care vor schimba scena geopolitică, dar, în ansamblu, ideea de bază, din nou, s-a spus acest lucru, democraţiile trebuie să-şi unească forţele, este cel mai important lucru pentru noi toţi. De aceea avem mass-media, avem dreptul să spunem ce dorim. De fapt, sunt destul de încurajat, sunt cu adevărat însufleţit să văd dinamismul de aici, din România, atmosfera pozitivă pe care o observ aici, populaţia tânără energică, dinamică, un oraş frumos. Sunt însufleţit.
Voi, românii, trebuie să fiţi extrem de mândri de cine sunteţi, ca ţară. Este o ţară impresionantă şi sunteţi o parte importantă din NATO.

MEDIAFAX: Ce măsuri ar fi necesare pentru a asigura securitatea energetică în Europa de Est?

Charles Wald: Este o întrebare bună, am vorbit deja un pic. Unele au legătură cu diversitatea, unele dintre ele au legătură cu accesul la propriile voastre resurse de energie, nu trebuie să depindeţi de altcineva care să le folosească ca pe un instrument politic, aşa cum am discutat despre Rusia. Rusia foloseşte energia ca un instrument politic, nu există nici o îndoială cu privire la aceasta. Şi de ce fac asta? Pentru că pot. De ce pot? Deoarece alte ţări nu au propria lor energie. Deci, trebuie să aveţi acces la alte resurse. Am vorbit despre Mediterana de Est, GNL (gaz natural lichefiat, n.re.), energia organică sub forma ţiţeiul şi gazelor de şist din România, şi trebuie să eliminaţi o pârghie pe care alte ţări, în acest caz, mai ales Rusia, o are asupra geopoliticii voastre, pe baza faptului că nu poţi supravieţui dacă nu ai energie.Deci, trebuie să obţineţi resurse diferite, şi noi, în SUA, suntem de asemenea interesaţi şi de acest lucru, dar această dinamică a descoperirilor de energie din estul Mării Mediterane va schimba lumea.

MEDIAFAX: Ce rol ar putea juca România ca pol de stabilitate în Europa de Est şi ca punte în cadrul alianţei transatlantice?

Charles Wald: Din ce am văzut, şi nu sunt un expert în acest sens, am fost în România de cinci sau şase ori în toată viaţa mea, îmi place foarte mult România, îmi place ţara, istoria, locaţia şi oamenii, dar cred că România trebuie să continue să-şi dezvoltarea încrederea în cât de importantă este, atât în regiune, cât şi pentru NATO. Vocea României trebuie să se facă auzită, trebuie să-i spuneţi Americii cât este de important să fiţi în alianţă şi să fim conectaţi în mod bilateral. Cred că este timpul să vă vorbiţi ca partener egal al NATO. Întrebările pe care le-aţi pus sunt inspirate, cred că vă gândiţi la lucrurile potrivite, cred că în America avem un sistem politic foarte dinamic şi uneori fragmentat, şi voi aveţi ceva similar. Democraţiile sunt uneori dezordonate, dar aş continua să merg mai departe cu educaţia populaţie, un guvern legal puternic, întotdeauna există o chestiune de corupţie în anumite locuri, cred că munciţi intens în acest sens, Şi apoi, mă gândesc că ar trebui să vă îndreptaţi către unii dintre aliaţii voştri din Europa, dar şi către Statele Unite, pentru a vă prezenta modul în care priviţi lucrurile pe mai departe din punct de vedere strategic, în mod particular în plan regional, pentru că sunteţi un lider aici.

Mircea Olteanu: Vă mulţumesc pentru interviu!

Charles Wald: Mulţumesc!

Generalul Charles Wald a participat marţi la conferinţa MAS: „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”.

Charles Wald are o experienţă semnificativă atât în ​​domeniul militar, cât şi în cel al afacerilor şi este expert în materie de achiziţii de avioane şi armament; combaterea terorismului; politica energetică naţională şi de securitate internaţională. În timpul carierei sale remarcabile, a ocupat postul de comandant adjunct al Comandamentului European al SUA din Stuttgart, Germania, responsabil pentru toate forţele americane care operează în 91 de ţări din Europa, Africa, Rusia, părţi din Asia şi Orientul Mijlociu şi mare parte a Oceanului Atlantic. Înainte de aceasta, a servit drept şef adjunct al personalului Forţelor Aeriene din S.U.A. pentru operaţiunile aeriene şi spaţiale de la Pentagon. Wald a primit distincţii şi decoraţiuni militare majore, printre care medalia de merit pentru serviciu în slujba apărării, medalia pentru servicii înalte de şi crucea pentru servicii aeriene cu distincţie. Este absolvent al Universităţii de Stat din North Dakota şi a obţinut o diplomă de masterat în relaţiile internaţionale de la Universitatea Troy. De asemenea, a absolvit cursuri la Universitatea Harvard şi la Colegiul Naţional de Război.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase