Home » D:News » Hans Domröse: România ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea securităţii cibernetice

Hans Domröse: România ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea securităţii cibernetice

Publicat: 20.04.2019
România ar trebui să se concentreze mai mult asupra dezvoltării capacităţilor de nişă, precum securitatea cibernetică, a declarat, într-un interviu acordat MEDIAFAX şi Monitorului Apărării, Hans-Lothar Domröse, fost comandant al Comandamentului Întrunit al Forţelor NATO de la Brunssum

Generalul german a afirmat că Uniunea Europeană este o putere economică foarte importantă, dar nu una militară, NATO fiind singura organizaţie care oferă securitate colectivă, şi a subliniat că între cele două organizaţii nu este o competiţie, cele două având roluri diferite.

„Uniunea Europeană poate furniza bani, poate furniza servicii, poate sprijini NATO, dar pentru război şi pentru acţiunile care nu iau forma unei lupte armate, pentru a preveni un război, doar NATO poate garanta acest lucru, iar din câte ştiu, nu există ambiţii, ori Uniunea Europeană să fi spus vreodată că ne va proteja. Nu poate şi nu va face asta”, a declarat germanul.

Hans-Lothar Domröse a vorbit şi despre importanţa alocării a 2% din PIB pentru apărare, felicitând România pentru îndeplinirea acestui obiectiv NATO.

Un alt subiect abordat în cadrul interviului pentru MEDIAFAX şi Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) a fost cel al poziţiei României în NATO, generalul afirmând că România este importantă în regiunea de sud a alianţei, şi recomandând ţării noastre să se concentreze pe dezvoltarea capacităţilor de nişă, cum ar fi cele privind securitatea cibernetică.

Redăm integral interviul acordat de Hans-Lothar Domröse:

MEDIAFAX: Sunt preocupări tot mai mari privind angajamentele Statelor Unite faţă de apărarea europeană, cât şi presiuni asupra aliaţilor europeni în vederea creşterii bugetelor lor militare.
Asistăm la o criză transatlantică? Cum poate supravieţui sau chiar prosperarea cooperarea transatlantică în contextul schimbărilor dinamicii securităţii?

Hans-Lothar Domröse: În primul rând, permiteţi-mi să spun că nu văd o criză. Există o anumită atmosferă, suntem oarecum nervoşi, dar nu este o criză. Tocmai am sărbătorit 70 de ani de NATO la Washington DC şi acesta este un semn bun. Toţi aliaţii sunt împreună. Dar aţi menţionat problema PIB-ului şi a celei privind 2%, şi aceasta este una foarte importantă. Ştim cu toţii că, de când Crimeea a fost anexată de Rusia, de când Rusia se află în estul Ucrainei, ştim că Rusia este un partener extrem de periculos, să spunem, în această arenă, şi trebuie să ne consolidăm forţele. Acesta este motivul pentru care şefii de state şi de guverne, în cursul summit-ului din Ţara Galilor, au decis să vină cu 2%. Şi, ca german, evident că nu pot spune de ce Germania nu ar trebui să plătească 2%, de ce România plăteşte 2%, încât să nu fie nedrept. Am ajuns să observăm aceleaşi provocări, avem aceleaşi probleme şi avem o singură forţă, iar forţa este prea slabă, trebuie să fim o forţă mai puternică şi mai bună, şi de aceea 2% sunt importanţi. Felicitări României, pentru că aţi putut să o faceţi, şi continui să spun guvernului meu: trebuie să facem şi noi asta.

MEDIAFAX: Care este opinia dumneavoastră despre acţiunile Uniunii Europene către autonomie în domeniul apărării şi securităţii? Credeţi că aceste eforturi generează un risc politic pentru alianţa transatlantică?

Hans-Lothar Domröse: NATO este singura organizaţie care asigură securitate, putem, numai NATO poate descuraja Rusia să invadeze teritoriul NATO, faimosul articol 5 spune că un atac asupra unuia este egal cu un atac împotriva tuturor. Uniunea Europeană este o putere economică foarte importantă, dar nu una militară. Uniunea Europeană nu are planuri privind apărarea colectivă, doar NATO oferă apărare colectivă. Deci, sunt două feţe ale unei singure monede, multe naţiuni din NATO sunt europene şi toate sunt, în acelaşi timp, în Uniunea Europeană. Deci, Uniunea Europeană poate furniza bani, poate furniza servicii, poate sprijini NATO, dar pentru război şi pentru acţiunile care nu iau forma unei lupte armate, pentru a preveni un război, doar NATO poate garanta acest lucru, iar din câte ştiu, nu există ambiţii, ori Uniunea Europeană să fi spus vreodată că ne va proteja. Nu poate şi nu va face asta.

MEDIAFAX: Ideea de armată europeană ar putea submina NATO?

Hans-Lothar Domröse: Nu, mai întâi de toate, eu nu înţeleg asta. Suntem 29 de naţiuni sau cam aşa şi avem fiecare ADN-ul nostru naţional şi fiecare avem principiile noastre naţionale. De exemplu, germanii nu doresc să-şi trimită militarii în străinătate, lucru care să fie decis de o persoană necunoscută de la Bruxelles, aşa că Parlamentul german, şi presupun că Parlamentul României, va lua decizia, şi apoi se va alătura NATO, sau se va alătura UE, este în regulă. Suntem în Mali, germanii sunt în Mali sub UE, în regulă, sau ONU, foarte bine, în Africa, dar pentru apărarea poporului nostru sau a poporului nostru iubit, pe teritoriul nostru, avem doar NATO. Şi europenii trebuie să vină la masă negocierilor, trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a fi o forţă puternică. Deci, oricare ar furniza Europa, poate sprijini NATO, aşa că nu este o competiţie între acestea, este diferit.

MEDIAFAX: Ce rol ar putea juca România ca pol de stabilitate în Europa de Est şi ca punte în cadrul alianţei transatlantice?

Hans-Lothar Domröse: A fost acum aproape 10 ani, când a avut loc summit-ul NATO de la Bucureşti, erau alte vremuri, înainte ca Rusia să invadeze Crimeea şi Ucraina. Dar, pur şi simplu, subliniază că România este un partener şi aliat foarte important în cadrul NATO. Avem regiuni diferite: în nord, Norvegia, de exemplu, nordul îndepărtat, foarte important, apoi avem Marea Baltică, unde statele baltice joacă un rol semnificativ, şi apoi avem regiunea Mării Negre, unde România joacă un rol semnificativ. Dar toţi, împreună, vrem să împiedicăm Rusia, să ţinem Rusia departe, iar România este importantă în această regiune de sud, împreună cu alţii, dar cu toţii împreună formăm Alianţa, şi nu putem spune că o naţiune este mai importantă decât celelalte. Dar, cu uşurinţă putem fi de acord că fără americani (…) cu armele nucleare americane suntem cu adevărat puternici, dar fiecare naţiune contribuie la forţa NATO. România face acest lucru, Germania face acest lucru, dar toată lumea într-o regiune diferită, Portugalia o face într-o regiune diferită. Absolut, suntem toţi egali, dar suntem toţi diferiţi, şi asta este în regulă

MEDIAFAX: Vreo recomandare pentru ca România să-şi îndeplinească mai bine rolul în NATO?

Hans-Lothar Domröse: Această naţiune minunată nu are nevoie de niciun sfat de la mine, dar dacă mă întrebaţi, m-aş concentra mai mult asupra capacităţilor de nişă. Aveţi universităţi, ar trebui să vă concentraţi mai mult pe războiul modern, pe securitatea cibernetică, pe ofensivă cibernetică, pe (războiul) hibrid, pe astfel de lucruri. Nu vă recomand să produceţi tancuri sau să fabricaţi elicoptere, avem tancuri suficiente – nu avem destule, niciodată nu avem destule, dar suficiente.Dar, ceea ce nu este suficient este această tehnologie modernă şi aceasta este recomandarea mea, deoarece copiii noştri sunt la fel de inteligenţi precum cei din alte ţări, aşa că de ce nu ar putea matematicienii români să dezvolte ceva ce este extraordinar de bun pentru NATO.

Generalul Hans Lothar Domrose este CEO şi fondator la Domröse-Consulting. Domrose este ofiţer de rang înalt al armatei germane, fost comandant al comandamentului Forţelor Comune Aliate Brunssum. În 2011, generalul a devenit reprezentantul militar german MC / NATO şi UE la Bruxelles.

Hans Lothar Domrose a participat marţi la conferinţa MAS: „Punţi de securitate transatlantică pe fondul discrepanţelor dintre marile strategii de securitate-Viziunea României”. Printre invitaţii de marcă la eveniment s-au numărat experţi în securitate, militari de rang înalt şi membri ai serviciilor de intelligence, inclusiv: Charles „Chuck” Wald (fost locţiitor al comandantului forţelor SUA dislocate la Stuttgart, Germania); Arnold Dupuy (analist senior pe teme de Securitate energetică la Departamentul Apărării din SUA); Carol Rollie Flynn (profesor asociat al Programului de Securitate Naţională al Institutului de Cercetare pentru Politică Externă, Washington D.C); Anthony Pfaff (profesor de Etica Profesiei Militare la Institutul de Studii Strategice al Colegiului de Război al U.S. Army) etc.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal
Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal
Record de căldură la Rio de Janeiro! Au fost înregistrate 62,3 grade Celsius
Record de căldură la Rio de Janeiro! Au fost înregistrate 62,3 grade Celsius
Particulele „interzise” care se atrag unele pe altele
Particulele „interzise” care se atrag unele pe altele
Interviu halucinant cu „Nașul Inteligenței Artificiale”: Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinărie și om
Interviu halucinant cu „Nașul Inteligenței Artificiale”: Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinărie și om
Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice tot mai mari, potrivit unui raport
Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice tot mai mari, potrivit unui raport
Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe
Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe
Ce sunt pliculețele cu nicotină?
Ce sunt pliculețele cu nicotină?
Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?
Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?
Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință
Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință
Când trece România la ora de vară? Vom dormi mai puțin cu o oră!
Când trece România la ora de vară? Vom dormi mai puțin cu o oră!
ONU are dovezi că Rusia torturează sistematic prizonierii de război ucraineni
ONU are dovezi că Rusia torturează sistematic prizonierii de război ucraineni
Emmanuel Macron a avertizat că securitatea Europei este „în joc” pe câmpul de luptă din Ucraina
Emmanuel Macron a avertizat că securitatea Europei este „în joc” pe câmpul de luptă din Ucraina
Ziua primului zbor. Momentul în care Traian Vuia a devenit un pionier al aviaţiei la nivel mondial
Ziua primului zbor. Momentul în care Traian Vuia a devenit un pionier al aviaţiei la nivel mondial
Cum va fi vremea și cât va mai ploua? Prognoza anunțată de ANM
Cum va fi vremea și cât va mai ploua? Prognoza anunțată de ANM
Actorul Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru că s-a plimbat într-o zonă interzisă din Parcul Yellowstone
Actorul Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru că s-a plimbat într-o zonă interzisă din Parcul Yellowstone
61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres
61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres
TikTok este o adevărată mașinărie de făcut bani pentru China
TikTok este o adevărată mașinărie de făcut bani pentru China
Iulia Timoșenko, fostul prim-ministru al Ucrainei. „Voi ajunge la adevăr, dacă nu în instanțele ucrainene, atunci în cele internaționale”
Iulia Timoșenko, fostul prim-ministru al Ucrainei. „Voi ajunge la adevăr, dacă nu în instanțele ucrainene, atunci ...