Home » D:News » Românii cumpără mai multe abonamente TV şi vorbesc mai puţin la telefon

Românii cumpără mai multe abonamente TV şi vorbesc mai puţin la telefon

Publicat: 17.05.2019
Românii cumpără mai multe abonamente TV şi vorbesc mai puţin la telefon
ANCOM transmite că, potrivit ultimelor date, românii cumpără mai multe abonamente TV şi vorbesc mai puţin la telefon, numărul de abonaţi la servicii TV ajungând la 7,64 de milioane.

„Numarul de abonati la servicii TV a continuat sa creasca, astfel ca s-a ajuns la 7,64 milioane de abonati. Traficul national in retelele de telefonie e in usoara scadere, insa traficul in roaming creste ca urmare a beneficiilor aduse de Roam like at home. Am putea concluziona ca telefonia singura nu ne mai poate asigura nevoile de comunicare, utilizam tot mai multe si variate mijloace, precum aplicaţiile şi reţelele sociale”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

La finalul anului 2018 s-a înregistrat o creştere de 3% a numărului de abonaţi la servicii de retransmisie TV furnizate contra-cost, numărul total de utilizatori ajungând la 7,64 de milioane. Tendinţa înregistrată în anii precedenţi a continuat şi în 2018, unii abonaţi au trecut de la satelit – DTH (-5%) la cablu (+6%) sau IPTV (+13%).

„Având în vedere că, de regula, persoanele fizice achizitionează unele servicii per locuinţă (retransmisie TV, internet fix, telefonie fixa), un alt indicator prin care se poate exprima rata de penetrare a acestora este rata de penetrare la 100 locuinţe. Conform datelor oficiale, in Romania exista in prezent aproximativ 7,5 milioane de gospodarii, comparativ cu 9 milioane de locuinte, astfel ca, in timp ce rata de penetrare la 100 gospodarii pentru serviciile de retransmisie TV a fost de 102%, cea calculata la 100 locuinte a fost de 85%. Rata de penetrare la 100 gospodarii a fost de 106% in mediul urban si de 97% in mediul rural, iar cea calculata la 100 locuinte a fost de 91% in mediul urban si de 77% in mediul rural. Anul trecut, in mediul urban, serviciile TV erau receptionate indeosebi prin retele de cablu (83% dintre abonati), in timp ce in mediul rural erau utilizate, aproape in egala masura, retelele satelit de tip DTH (50%) si cele de cablu (49%)”, preciez[ comunicatul ANCOM.

Legat de evoluţia telefoniei mobile, la finalul lui 2018, în România erau 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă, înregistrând o uşoară creştere de 1%. Dintre aceştia, 12,7 milioane, în creştere cu 5%, erau utilizatori pe bază de abonament şi 9,9 milioane, în scădere cu 4%, erau utilizatori activi pe baza de cartele preplătite. Traficul total de voce efectuat prin reţelele mobile a scăzut uşor în 2018 (-1%), până la 68 de miliarde minute.

Media lunară a traficului de telefonie mobilă efectuat de un locuitor pe parcursul anului 2018 a fost de 4 ore si 49 minute şi de 57 SMS trimise.

ANCOM anunţă, ca urmare a aplicării Regulamentului de roaming, faptul că se intensifică utilizarea serviciilor în roaming. Traficul de apeluri efectuate în roaming a crescut cu 58% faţă de 2017, cel de apeluri primite cu 28%, cel de SMS cu 23%, cea mai mare creştere, de 149%, fiind înregistrată de traficul de date/internet.

Şi traficul la telefonia fixă a înregistrat o scădere, ajungând la o medie lunară 10 minute/ locuitor în 2018, mai puţin cu 17% faţă de 2017.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase