Home » D:News » Deşi a fost lovită de un fulger, racheta Soyuz a plasat cu succes sateliţii pe orbită – VIDEO

Deşi a fost lovită de un fulger, racheta Soyuz a plasat cu succes sateliţii pe orbită – VIDEO

Deşi a fost lovită de un fulger, racheta Soyuz a plasat cu succes sateliţii pe orbită – VIDEO
Publicat: 28.05.2019
Prima lansare din acest an a rachetei ruseşti Soyuz 2-1b, de pe cosmodromul Pleseţk, ce a avut loc luni, a fost cu peripeţii. Vehiculul spaţial a fost lovit de un fulger în timp ce se ridica de la sol, însă lansarea a avut loc cu succes.

Racheta a fost lansată luni dimineaţă la ora 09:30 (ora României), având drept scop plasarea pe orbită a unui satelit de navigaţie Glonass-M, potrivit Science Alert.

La câteva secunde de la lansare, un fulger a lovit vehiculul Soyuz 2-1b, aşa cum se poate vedea dintr-un video postat pe Twitter de către directorul Roscosmos, Dmitri Rogozin

„Fulgerul nu este un obstacol pentru voi”, a scris Dmitri Rogozin pe Twitter, felicitând echipa care a coordonat această lansare.

După o călătorie de 3,5 ore către orbita joasă a Pământului, racheta a livrat cu succes satelitul, potrivit unui anunţ al Ministerului rus al Apărării.

„O conexiune telemetrică solidă este stabilită şi menţinută cu nava spaţială. Sistemele de la bord ale navelor spaţiale Glonass-M funcţionează normal”, a transmis Departamentul de comunicaţii al ministerului.

Lansările spaţiale sunt programate întotdeauna să aibă loc când vremea este bună, iar cerul este senin. Iar vremea de luni părea că aşa va fi, până la apariţia fulgerului.

În istoria lansărilor spaţiale au existat vehicule care au întâmpinat probleme din această cauză. Un exemplu este misiunea Apollo 12. În cadrul acesteia, în 14 noiembrie 1969 a fost lansată racheta Saturn V, pe un cer înnorat, dar nu cu furtună. La scurt timp de la lansare, un fulger a lovit racheta de două ori. Acest lucru a trecut în modulul off intrumentarele, afişajele, telemetria şi celulele de combustibil. Cu ajutorul lui John Aaron, controlorul de zbor de la NASA, astronautul Alan Bean a putut să salveze misiunea şi să continue drumul către Lună, aşa cum era planificat. 

Potrivit unui raport ulterior al NASA, „fulgerul poate fi declanşat de prezenţa unei linii electrice lungi create de către vehiculul spaţial şi zgomotul lui de evacuare într-un câmp electric care altfel nu ar fi produs fulgere naturale”.

Aceasta a fost o lecţie pentru NASA, care a stabilit reguli stricte de vreme pentru lansarea rachetelor, dar şi protecţie împotriva unor asemenea fenomene, inclusiv pe rachete. 

Potrivit unui raport al agenţiei ruse de ştiri TASS, toate rachetele Roscosmos au fost proiectate să reziste la astfel de fenomene, iar condiţiile meteorologice din Rusia nu sunt considerate o problemă. „Vremea nu este o piedică, suntem o armată (care funcţionează n.r.) în orice condiţii meteorologice”, a afirmat Nikolai Nesteciuk, general în cadrul statului major al Rusiei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

O greşeală de asamblare a dus la eşecul lansării rachetei Soyu

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase