Motivul pentru care rămăşiţele fostului dictator spaniol Francisco Franco vor fi exhumate

25 09. 2019, 08:41

La iniţiativa socialiştilor din Guvernul spaniol de a transforma complexul Valea celor Căzuţi, aflat în apropierea Madridului, într-un loc dedicat memoriei victimelor războiului civil, care a fost declanşat de Francisco Franco şi în cadrul căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 500.000 de persoane, instanţa supremă din Spania a aprobat deshumarea şi mutarea rămăşiţelor fostului dictator într-un nou cimitir de lângă Madrid.

Aproximativ 34.000 de persoane decedate în cadrul războiului au fost îngropate în Mausoleul Valea celor Căzuţi, mulţi dintre aceştia fiind susţinătorii ai republicanilor, înfrânţi în confruntarea ce a avut loc în anii 1936-1939. Corpurile decedate ale acestora au fost transferate, fără acordul familiilor acestora, în interiorul mausoleului, în perioada de guvernare a lui Francisco Franco.

Fostul dictator a fost îngropat, la moartea acestuia din 1975, în mausoleul din Valea celor Căzuţi, declanşând numeroase controverse la nivel local. Rămăşiţele ce urmează a fi exhumate vor fi mutate într-un mormânt familial din cimitirul statal Mingorrubio El Pardo, aflat la periferia Madridului.

Familia fostului disctator s-a împotrivit atât iniţiativei de a exhuma trupul lui Francisco Franco, cât şi locului în care acesta urmează a fi mutat.